Obrenovac, 10.12.2018

OD 1. JANUARA NEMA VIŠE ČEKANJA U REDOVIMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.12.2017.
Sve poreske prijave u elektronskom obliku

Foto:Nenad Petrovi─ç


´╗┐

Od 1. januara 2018. godine još šest poreskih prijava mo─çi ─çe da se podnese elektronski, ─Źime ─çe se zaokru┼żiti ciklus prevo─Ĺenja "papirnih formi" poreskih prijava u elektronski oblik.

Tako ─çe poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava mo─çi posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave, saopštila je Poreska uprava.

Tako─Ĺe, predvi─Ĺeno je i izdavanje ─Źetiri vrste poreskih uverenja u elektronskom obliku, ─Źime ─çe se smanjiti troškovi, kao i vreme za dobijanje poreskog uverenja.

Po─Źetkom naredne godine, bi─çe omogu─çeno elektronsko podnošenje nekoliko poreskih prijava - poreska prijava za akontaciono - kona─Źno utvr─Ĺivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti za paušalno oporezivanje (PPDG-1R), kao i poreska prijava za utvr─Ĺivanje poreza na kapitalne dobitke (fizi─Źkih lica, uklju─Źuju─çi i preduzetnike, PPDG-3R).

Tako─Ĺe, elektronski ─çe mo─çi da se podnese poreska prijava za utvr─Ĺivanje poreza na nasle─Ĺe i poklon (PPI-3), poreska prijava za utvr─Ĺivanje poreza na prenos apsolutnih prava (PPI-4), poreska prijava o obra─Źunu akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju (PP OAEL), kao i poreska prijava o obra─Źunu akcize (PP OA).

Ina─Źe, u prvih 11 meseci ove godine podneto je oko 5,5 miliona elektronskih poreskih prijava i 1,9 miliona zahteva za upit stanja na poreskim ra─Źunima.

Mese─Źno se, u proseku podnese oko 490.000 elektronskih poreskih prijava odnosno 171.781 zahtev za upit stanja.

Prema izveštaju Svetske banke "Paying taxes" za 2018. godinu, Srbija je ocenjena kao najbolja u regionu isto─Źne Evrope i centralne Azije, a kriterijumi koji su vrednovani se odnose na procese administriranja poreza, koji su zna─Źajno unapre─Ĺeni uvo─Ĺenjem novih tehnologija i razvojem elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i pla─çanje poreza.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE