Obrenovac, 10.12.2018

ODZVONILO BUBANJU, ALI I LEKTIRAMA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.12.2017.
Od septembra velike promene za prvake i petake!

Foto:Shutterstock,Profimedia


´╗┐

U─Źenike prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije od septembra slede─çe godine o─Źekuje novo gradivo, nov na─Źin u─Źenja, novi ud┼żbenici, ali i manje lektire

Zavod za unapre─Ĺenje obrazovanja i vaspitanja izradio je nove nastavne planove i programe za ove razrede da bi bili usmereni ka ishodima.

"To zna─Źi da se nastava i u─Źenje više ne─çe svoditi na puko nabrajanje i memorisanje ─Źinjenica, ve─ç ─çe naglasak biti na problemskoj i programskoj nastavi, na me─Ĺupredmetnom povezivanju.

Komunikacija, timski rad, uvo─Ĺenje preduzetništva i celo┼żivotno u─Źenje neke su od veština koje ─çe se više razvijati. U─Źenici ─çe sami dolaziti do nekih podataka, ali bi─çe i više kriti─Źni", pri─Źa Gordana Mijatovi─ç iz Zavoda.

Za prva─Źi─çe projekti

Jedna od najve─çih promena za prvake u osnovnim školama je uvo─Ĺenje projektne nastave.

"Izborni predmeti postaju sekcije, a uvodi se ─Źas projektne nastave na kojem bi u─Źiteljica sa decom obra─Ĺivala pojedine teme kroz više predmeta, a grupe ─Ĺaka bi radile i odre─Ĺene projekte da bi polako shvatili šta je to timski rad. ─Éaci ─çe pri tome koristiti i telefone i ra─Źunare za u─Źenje", ka┼że Mijatovi─ç.

Programi su rastere─çeni sadr┼żajem koji su deci previše apstraktni i oslanjaju se na iskustvo koje deca donose u školu.

"Program za prvi razred usmeren je na detetovu najbli┼żu okolinu da bi ono širilo vidike kako bude raslo. Primera radi, kad su u pitanju praznici, iz predmeta Svet oko nas ─Ĺaci ─çe u─Źiti o Novoj godini, Bo┼żi─çu, Svetom Savi i o drugim praznicima iz njihovog neposrednog okru┼żenja (porodica i škola), dok ─çe, na primer, o dr┼żavnim praznicima, u─Źiti u 4. razredu kada budu u─Źili o svojoj otad┼żbini", objašnjava Mijatovi─ç.

Petaci rastere─çeniji

U grupi koja je radila na izmenama za 5. razred uklju─Źeni su i u─Źitelji da bi se stekla bolja slika o tome sa kojim znanjima ona dolaze kod nastavnika.

"Program za 5. razred je najviše rastre─çen. Sadr┼żaji su ili izba─Źeni ili preba─Źeni u više razrede. Najbolji primer je biologija. Gradivo je podeljeno u 5 oblasti: poreklo i raznovrsnost ┼żivotinja, jedinstvo gra─Ĺe i funkcije kao osnove ┼żivota, nasle─Ĺivanje i evolucija, ┼żivot u ekosistemu i ─Źovek i zdravlje. U svakom narednom razredu ─çe se njihovo znanje produbljivati", ka┼że Gordana Mijatovi─ç.

Više ─Źasova u gimnaziji

Za razliku od nastavnih planova za osnovce koji su usvojeni i za koje je objavljen javni poziv izdava─Źima za pisanje ud┼żbenika, gimnazijski plan je tek prosle─Ĺen Ministarstvu prosvete kao predlog.

"─Éaci ─çe po svojim afinitetima birati po 2 izborna predmeta koja su multidiciplinarna i koja ─çe u─Źiti kroz istra┼żiva─Źkui projektnu nastavu. Ipak, glavna novina bi bila da prirodne nauke dobiju više prostora za ve┼żbu, a inisistira─çe se da se one uvedu i za društvene predmete i jezike", najavljuje Mijatovi─çeva.  

Tako bi ─Ĺaci na ─Źasovima filozofije imali debate, a iz istorije i više vremena provodili istra┼żuju─çi.

Gimnazijalci bi umesto sadašnjih 31 ─Źas imali 33 ─Źasa nedeljno, koliko imaju i u─Źenici srednjih škola za ─Źasove ve┼żbi", ka┼że Mijatovi─ç.

Ona isti─Źe da je ideja Ministarstva da za 4 godine ceo sistem bude reformisan i da se tada realizuje eksterna matura.

Menja─çe i lektire

Gordana Mijatovi─ç isti─Źe da su lektire na svim nivoima smanjene.

"U 1. razredu se vratilo ─Źitanje u nastavcima da bi se ─Ĺaci navikli da ─Źitaju du┼ża dela iz više puta, da povezuju pro─Źitano. Tako─Ĺe, smanjen je broj kni┼żevnih dela, ali ─çe se pove─çati izbornost", najavljuje Mijatovi─ç.

Tako, na primer, u 5. razredu ne─çe biti obavezna dela ┼Żila Verna i Milovana Vitezovi─ça, pesme Branka V. Radi─Źevi─ça "Kad mati mesi medenjake" i "Kad otac bije", a u gimnaziji više se ne─çe izu─Źavati barok kao pravac, Danilo Kiš "Rani jadi", Šiško Men─Źeti─ç, D┼żore Dr┼żi─ç, a iz narodne knji┼żevnosti izostavljene su pesme "Sunce se devojkom ┼żeni" i "Boj na Mišaru", kao i pripovetke "─Éevojka br┼ża od konja" i "Zlatna jabuka i 9 paunica".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE