Obrenovac, 19.05.2019

ODELO IPAK ČINI ČOVEKA


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.09.2018.
Koliko se u Srbiji poštuje dres-kod u državnim institucijama?

Foto:Thinkstock
Starija žena pokušala je da prođe kroz skener-vrata jednog beogradskog suda, ali ju je obezbeđenje zaustavilo:

"Ne možete u papučama!". Uzalud je žena pokušavala da objasni da ne može ništa drugo da obuje, da ima čukljeve, kurje oči i da su joj stopala otečena, pa jedva obuva i papuče. Pored nje je prošla mlada žena, sudija, klimnula obezbeđenju i produžila ka liftu u kratkoj suknji i čipkanim čarapama. Nju niko nije zaustavio, jer je imala cipele sa zatvorenim prstima. 

Pravila oblačenja poprilično su ovog leta namučila građane koji su imali neka posla u državnim institucijama, ali i advokate kojima se dešavalo da sudska straža neće da ih pusti u pojedine sudove jer su procenili da nisu adekvatno obučeni.

Prema Sudskom poslovniku, neprikladno odevenima smatraju se osobe u šortsevima, kratkim pantalonama, papučama, majicama bez rukava ili na bretele. Sudska straža nekada ova pravila preširoko tumači, što izaziva gnev advokatske zajednice. Branilac Nevena First objašnjava da pravo na slobodan odabir garderobe spada u kategoriju širih osnovnih ljudskih prava.

- Kada je u pitanju javni sektor, odnosno institucije od javnog značaja, njihova ovlašćenja u vezi sa eventualnim dres-kodom građana trpe ograničenja - kaže First za Večernje novosti.

- Može se ustanoviti minimalna zabrana konkretne vrste garderobe, koja bi trebalo da bude istaknuta ne samo na ulazu, već i u pozivima upućenim strankama. Međutim, ne može se službeniku na ulazu dati diskreciono pravo da procenjuje ponaosob - dodala je ona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE