Obrenovac, 04.07.2020

OPREZNO SA DEČJIM IGRAČKAMA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2018.
Ako jednu stvar ne nađete na deklaraciji - NEMOJTE DA JE KUPUJETE

Foto:Profimedia
Tokom praznika znatno je povećana kupovina igračaka za mališane, a nadležni upozoravaju da moramo posebno obratiti pažnju na deklaraciju na pakovanjima i kažu da, ukoliko ona nije na srpskom, takvu igračku ne treba kupovati deci.

To je potvrdio i Raša Milanov iz Granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, koji kaže da je stav institucije koju predstavlja da svi ljudi koji svojoj ili tuđoj deci kupuju igračke imaju posebnu odgovornost i da strogo moraju da vode računa o tome koje artikle kupuju.

- Mora se paziti gde se kupuju igračke i da li one imaju deklaraciju. Kupac ima pravo da od prodavca zatraži dokumentaciju o artiklu ukoliko ona nije istaknuta. Ako je prodavac nema onda je moguće da je roba koju prodaje kod njega stigla nekim alternativnim putevima, a u praksi smo često imali slučajeva da smo nailazili i na švercovane igračke i za njih ne možemo tvrditi da su bezbedne - objašnjava nam Milanov.

Ističe i da se u Srbiji u proseku ustanovi nepravilnost na dva do tri odsto igračaka, i to najčešće zbog prisustva teških metala i takozvanih ftalata.

- Teške metale smo nalazili i u metalnim i u plastičnim, pa čak i u drvenim igračkama, a prisustvo ftalata, supstanci koje plastičnim igračkama daju elastičnost, predstavlja najčešći problem. Ljude ne treba da zavara izgled igračke niti njeno poreklo. Postoje predrasude da su igračke iz određenih zemalja nekvalitetne i da ne izgledaju lepo, a mi smo imali slučajeva gde smo u veoma lepim igračkama vrhunskog izgleda pronalazili nedozvoljene materije. Zato pravila nema. Jedino što je sigurno jeste da se mora voditi računa o tome da igračka poseduje potrebna dokumenta - naglašava Milanov.

Prema njegovim rečima, naša zakonska regulativa je specifična, pa čak u određenim stvarima i stroža od one u Evropskoj uniji što se kontrole kvaliteta tiče, jer se kod nas procenjuje i kontroliše izgled igračke, konstrukcija i deklaracija, a za one parametre koji se ne mogu senzorno utvrditi rade se laboratorijske analize.

- Sve uvezene pošiljke igračaka moraju biti prijavljene, a inspektor na osnovu dokumenata koje poseduje određuje koje će igračke ići na laboratorijska ispitivanja. Ipak, ne ide svaka igračka posebno na kontrolu ukoliko postoje dokazi o prethodno vršenim ispitivanjima, recimo u zemljama porekla. U svakom slučaju, apelujem na sve koji deci kupuju igračke da strogo vode računa o tome da one imaju deklaraciju i da budu prilagođene uzrastu deteta kome ih kupuju. Na njima je mnogo veća odgovornost nego na nama kao regulatornom telu - poručio je Milanov.

Svaka nepravilnost mora biti javno dostupna

U Udruženju "Alternativa za bezbedne hemikalije" ističu da je neophodna pojačana unutrašnja kontrola svih artikala i da svaka nepravilnost mora da bude javno dostupna.

- Mora se tačno navesti koji je to predmet, koji je uvoznik, distributer, jer to je mnogo veća šteta za najodgovornijeg u sistemu. To treba da bude nauk za sve ostale. Tim snabdevačima nije najveći problem da plate kaznu, veći problem je medijski loše ispraćen slučaj - ističe Jasminka Ranđelović iz ALHEM-a.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE