Obrenovac, 19.06.2019

KOLIKO NAS KOŠTA ODLIV MOZGOVA?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.10.2018.
Obrazovani odnesu milijardu evra odlazeći u inostranstvo

Foto:AP
Iz naše zemlje se tokom godine iseli od 30.000 do 60.000 ljudi, od kojih je četvrtina s visokim obrazovanjem.

Procenjuje da svršeni diplomac Srbiju košta po oko 100.000 evra, piše Politika. List ističe da još niko nije precizno napravio procenu koliko se u Srbiji izdvaja za odgajanje i obrazovanje deteta od osnovne i srednje škole do diplome fakulteta, kao što je to u slučaju SAD i još nekim zemljama Zapada.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Baupal, navodi list, iznosi svoju računicu da je samo za obrazovanje studenta do diplomiranja koji se školuje o trošku države, potrebno od 30.000 do 35.000 evra.

On kaže i da je realna pretpostavka ekonomiste i profesora Vladimira Grečića da porodica izdvaja za dete 30 odsto prihoda, što je u našem slučaju mesečna suma od 210 evra. Kad se ovih 210 evra pomnoži s 12 meseci, a zatim s 25 godina (do završetka fakulteta), dolazi se do iznosa od oko 60.000 evra, koliko porodica ukupno uloži u svog najmlađeg člana, navodi list.

Ako se ovome dodaju izdvajanja države i lokalne samouprave, dolazimo do podatka da jedan svršeni diplomac u Srbiji košta oko 100.000 evra, piše list. Amerikanci su izračunali da troškovi školovanja deteta do kraja studija mogu da dostignu i 200.000 dolara.

Kad se naš diplomirac odseli na Zapad, tada je bogata država dobila stručnjaka uz svoje minimalne troškove, dok je siromašna Srbija i u finansijskom i u kadrovskom minusu, navodi list.

Koliko je to ukupan, u novcu iskazan gubitak, teško je izračunati, ali ako se iz Srbije tokom godine iseli od 30.000 do 60.000 ljudi, od kojih je četvrtina visokoobrazovanih, to znači da godišnje samo na iseljavanju visokoobrazovanih gubi milijardu evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE