Obrenovac, 19.06.2019

Obeležen Dan oslobođenja Obrenovca (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2018.
Polaganjem venaca u gradskom parku Obrenovčani su odali počast borcima u Drugom svetskom ratu

Foto:lokalnenovine.rs
Pre 74 godine u Obrenovac su ušle jedinice Narodno-oslobodilačke vojske i proterale nemačku vojsku prema Beogradu i Sremu. Taj dan, 14. oktobar 1944. godine, jeste veliki dan za naš grad koji je po drugi put u 20. veku dočekao svoju slobodu i proterao okupatora.

 „Ne samo na današnji dan, već i svakog drugog dana treba se podsetiti velikih dela naših Bore i Dragana Markovića, Vlade Aksentijevića, Bude Davidovića, Perke Vićentijević i svih onih koji su mladost, bezbrižnost, toplinu roditeljskog doma, prve ljubavi i želju za životom založili jednom uzvišenom cilju – borbi za slobodu i očuvanje otadžbine“, rekao je Zoran Ćorlomanović, član Veća Gradske opštine Obrenovac.

Građanima Obrenovca i predstavnicima Gradske opštine Obrenovac obratio se i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

„Svako društvo koje iz svoje istorije izbriše sećanje na svoje slavne heroje i svoje pretke koji su se borili i onim najvrednijim što imaju, svojim životima platili našu slobodu, preti im opasnost da ponovo prožive sličnu istoriju. Zato smo danas ponosni kada možemo ovde da stanemo i kažemo da smo ponosni što je Srbija bila na strani pobednika u Drugom svetskom ratu, da ponosno kažemo da smo bili deo velike pobedničke koalicije i da smo mi ti koji smo svojim životima i svojim žrtvama izgradili posleratno društvo na kome počiva čitava moderna Evropa i moderan svet“, istakao je Nikodijević.

On je dodao i to da se od pre četiri godine Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. otkobar, ponovo obeležava u prestonici.

„Ne želim da pravim paraleli između jednog i drugog rata. Želim da kažem samo da su svi borci, svi heroji, svi oni koji su dali svoje živote u oba rata, podjednako zaslužni što mi danas živimo ovde i živimo jednim normalnim životom. Zato je Skupština grada Beograda donela jednu nesvakidašnju odluku i ove godine će se spojiti obeležavanje oslobođenja i u Prvom i u Drugom svetksom ratu. S obzirom na to da su datum blizu, jedan je 20. oktobra, drugi 1. novembra, od ove godine slavićemo Dane slobode u tih 10 dana“, kazao je Nikodijević.

Iz Gradske opštine Obrenovac navode da je naša zajednička obaveza da obeležavamo ovaj dan i negujemo sećanje na pretke.

 „Još više, čestitije, bolje, organizovanije ćemo raditi, učiti, razvijati i graditi svoj Obrenovac i svoju Srbiju i pokazati da ovaj narod zaslužuje poštovanje i ravnopravan odnos sa svim narodima na ovoj planeti. To je naša obaveza, naš dug prema oslobodiocima iz 1918. i 1944, braniocima iz 1999. i zavet potomcima koji će nastaviti da grade, brane i usavršavaju ono što smo im ostavili kao tekovinu“, poručio je Ćorlomanović u svom obraćanju.

Vence na spomen kosturnicu položile su delegacije Gradske opštine Obrenovac, SUBNOR-a, udruženja boraca, penzionera, ratnih vojinih invalida i građani Obrenovca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE