Obrenovac, 22.02.2020

OBELEŽEN DAN OPŠTINE OBRENOVAC (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2018.
U pozorišnoj sali Sportsko-kulturnog centra sinoć je održana svečana akademija povodom obeležavanja Dana opštine Obrenovac

Foto:lokalnenovine.rs
Akademiji su, pored opštinskog rukovodstva, prisustvovali i predstavnici kulturnog i javnog života grada, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, ambasador Finske NJ. E. Perti Ikonen kao i brojni gosti.

I ove, kao i svih rethodnih godina, dodeljene su nagrade i priznanja najzaslužnijim ljudima za razvoj Obrenovca.

Nagrada ”policajac godine” i plaketa za značajne rezultate u oblasti zaštite i bezbednosti građana uručena je LJiljani Stefanović, glavnom policijskom inspektoru, šefu Odseka upravnih poslova Policijske ispostave Obrenovac. Titulu ”Vatrogasac godine” i plaketu za izuzetan doprinos u oblasti protivpožarne zaštite i bezbednosti građana poneo je Goran Mirosavić, komandir vatrogasno spasilačko – tehničkog odeljenja u vatrogasno spasilačkoj jedinici Obrenovac. Ivan Knežević je dobitnik specijalnog priznanja za izuzetne rezultate u sportu i u radu sportskih organizacija. Knežević se kao generalni sekretar Odbojkaškog saveza Srbije trenutno nalazi u Rusiji, te je plaketu u njegovo ime primio njegov brat Jovan Knežević.

Specijalno priznanje za postignute rezultate u pedagoškom radu i kao samostalni zanatlija dodeljeno je Nadeždi Branković, dok se na priznanju za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i kulture našlo ime učiteljice Mirjane Ristić.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos razvoju kulture u Obrenovcu zaslužio je i umetnički tim kultne televizijske serije ”Sazvežđe belog duda”. Serija je premijerno prikazana 1989. godine i predstavlja toplu, dečiju priču o odrastanju. Okupila je velikane jugoslovenskog glumišta, ali i veliki broj dece iz Obrenovca s obzirom da je svih 7 epizoda snimljeno u našoj maloj varoši. Plaketu je u ime tima primila Vera Aleksić, supruga Dragana Aleksića, autora serije.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković je u svom obraćanju istakao da je velika čast slaviti 159. rođendan našeg grada. Zahvalio se i rekao da je ponosan na sve saradnike u svom timu, kao i na sve predsednike saveta mesnih zajednica, na sve direktore javnih preduzeća, radnike, graditelje i sve građane Obrenovca zbog nesebičnog zalaganja za svetlu budućnost našeg grada.

"Ponosni smo i na činjenicu što smo otmeno, dostojanstveno i smerno obeležili dva značajna datuma u našoj istoriji, a to su 150 godina od osnivanja Crkve u Obrenovcu kao i 100 godina oslobođenja Obrenovca u Prvom svetskom ratu, i ne samo Obrenovca već i cele Srbije. Upravo najveći zadatak u 2019. godini jeste da se očuva mir i stabilnost na našem prostoru, a to je i preduslov napretka našeg Obrenovca i naše Srbije. Želim da kažem, da su za taj momenat, važne tri stvari. Prva je da će Obrenovac podržati napore našeg rukovodstva da se do mirnog rešenja dođe. Stvar broj dva koja je važna je da će Obrenovac i Obrenovčani uvek biti uz svoj narod u Srpskoj Krajini, u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji i to ne samo u onim mestima sa kojima smo se pobratimili, već kompletnom našem narodu stojimo na raspolaganju. I treća stvar najvažnija, ukoliko tokom 2019. dođe do potrebe da se pomogne, u ime nas biću prvi koji će se staviti na raspolaganje državi da se više nikada ni Bljesak, ni Oluja, ni Bratunac, ni Foča ne ponovi u bilo kom delu gde živi naš narod na Balkanu", poručio je Čučković u svom obraćanju.

On je naglasio i to da se nada da će naše rukovodstvo doći do mirnog rešenja kako bi se ostvarila politička stabilnost i mir.

"U skladu sa tim, mi smo pripremili plan za 2019. godinu. To je plan života, blagostanja i osmeha koji želim da podarim našim sugrađanima. Mi ćemo biti posvećeni svakom našem selu i svakom naselju, svakom sugrađaninu. On će biti podeljen u dva pravca, prvi je realizacija i izgradnja objekata koji su za nas jako važni koji će činiti radost za mnoge Obrenovčane, tu pre svega mislim na spajanje mosta i dve obale Save i privođenje kraju autoputa ka Beogradu. Takođe, videćete novu zgradu Doma zdravlja, videćete novu školu u Zvečkoj, videćete nove cevovode širom Obrenovca, a sve sa ciljem da se sela ne prazne, da ljudi ostaju u Obrenovcu", rekao je Čučković.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac ovom prilikom je napomenuo da će za izradu dugoročnog plana razvoja Obrenovca od 2020. do 2030. godine biti angažovani najbolji stručnjaci Srbije kao i stručnjaci iz inostranstva, ako bude potrebno.

Opština Obrenovac je uključena u zajednicu beogradskih opština 1957. godine, a kao Dan opštine se obeležava 20. decembar, kada je ukazom kneza Miloša Obrenovića uslišena molba Paležana da se njihova varoš prekrsti u Obrenovac.

Po završetku svečanosti, kao poklon svim Obrenovčanima, održan je koncert Nede Ukraden.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE