Obrenovac, 10.04.2020

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova (FOTO,VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2019.
Postavljanjem kamena temeljca započeta je izgradnja postrojenja koje će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta

Foto:lokalnenovine.rs
U Termoelektrani “Nikola Tesla A” danas je započeta izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, čija vrednost iznosi više od 167 miliona evra, a koje će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta.

Postavljanju kamena temeljca tog postrojenja prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, potpredsednik kompanije „Micubiši Hitaci pauer sistem“ (MHPS) Takanori Nakamoto, v.d. direktor JP “EPS” Milorad Grčić i predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Emisija ispuštanja sumpor-dioksida biće devet puta manja i iznosiće 7.800 tona. Do sada je prosečna emisija SO2 iznosila oko 74.000 tona godišnje.

Ministar Antić izjavio je da je današnji dan veoma značajn za budućnost Elektroprivrede Srbije, kao i Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, koja sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje predstavlja stub energetskog sistema zemlje.

"Zato posebnu pažnju pružamo održavanju veka te elektrane koja je izgrađena još sedamdesetih godina i koja danas mora da se prilagođava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine", rekao je Antić.

Ministar je dodao da su TENT-u urađena tri ključna segmenta koja su važna za zaštitu životne sredine.

Prvi u nizu je, kako navodi Antić, smanjenje zagađenja praškastih materija, koje je rešeno izgradnjom elektrofiltera na svim blokovima TENT-a.

Drugi segment je smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja meseca biće sprovedeno i na bloku A4.

"Najveći segment je odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće danas i to zahvaljujući Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povoljan zajam", kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 167 miliona evra, rok otplate kredita je 15 godina, grejs period pet godina, a fiksna kamatna stopa 0,6 odsto godišnje.

"Nakon nizgradnje uklopićemo se u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije SO2 u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom", dodao je ministar.

On je ovom prilikom najavio i da će država nastaviti sa modernizacijom objekata Elektroprivrede Srbije, ali i ulagati u zaštitu životne sredine, u koju je do sada uloženo 300 miliona evra.

Posebno zadovoljstvo Antić je izrazio zbog toga što će firma “Micubiši Hitači pauer sistem”, koja će predvoditi radove na izgradnji postrojenja, doneti novu tehnologiju u našu zemlju i što će pružiti primer i domaćim kompanijama kako da ubuduće realizuju takve projekte.

Prema njegovim rečima, 60 odsto domaćih kompanija učestvovaće u izgradnji postrojenja za odsumporavanje.

Direktor EPS-a Milorad Grčić objasnio je da će se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za četiri bloka TENT-a A – A3, A4, A5 i A6, snage po 350 megavata.

Grčić je kazao da je rok realizacije projekta 3,5 godine, a to postrojenje će omogućiti nastavak rada elektrane za najmanje 20 godina.

"Zahvaljujući Vladi Srbije ovaj projekat koji je bio u riziku da propadne, oživeli smo ga i danas započinjemo njegovu realizaciju", izjavio je Grčić.

Ove godine će, prema njegovim rečima, početi i obnova u TENT-u blokova A1 i A2, koji su najstariji i čija će revitalizacija trajati nekoliko godina.

Rok za izgradnju postrojenja je 42 meseca, nakon čega sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan sporazum o zajmu za njegovo finansiranje izmedu JP “EPS” i JICA.

Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 8. septembra 2017. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE