Obrenovac, 24.05.2019

ODZVONILO PREVARANTIMA


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2018.
Štelovanje kilometraže na polovnjacima ubuduće krivično delo

Foto:Pixabay
Kupci polovnih automobila u Srbiji će među prvima pozdraviti najavljenu odluku EU da štelovanje kilometar-satova postane krivično delo! Tako će i one "čuvene babe" koje su "automobil vozile samo do pijace" morati da tačno prikazuju stanje pređenih kilometara.

Naime, Evropska komisija izglasala je prošle nedelje Izveštaj o manipulacijama s brojačima kilometara kod prodaje polovnih automobila u kojem se predlažu zakonska i druga rešenja za sprečavanje ove široko rasprostranjene prakse, pišu "Večernje novosti".

Ide se "oštro" na to da jedan od predloga bude i da se ovaj vid prevare odredi kao krivično delo u Evropskoj uniji.

Istraživanja pokazuju da je u EU između 5 i 12 odsto polovnih automobila podvrgnuto smanjivanju kilometraže, dok je taj procenat van granica EU čak do 50 odsto.

Procenjuje se da manipulacija sa kilometražom kod polovnih automobila košta EU od 5,6 do 9,6 milijardi evra godišnje, što u lancu plaćaju svi, od kupca, preko trgovca do osiguranja i samog proizvođača.

Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vredi polovni automobil, već im brzo rastu troškovi popravke i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima, te više zagađuju okolinu.

PRAKSA

Belgija i Holandija imaju precizne baze podataka u kojima se čuvaju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara, pa su ove dve zemlje skoro u potpunosti iskorenile ovaj vid prevare.

KAZNE

Parlament od država članica Evropske unije traži i da se prevare u vezi sa brojačima kilometara tretiraju kao kazneno delo kako za osobu koja traži izmenu stanja brojača, tako i za osobu koja izvrši krivotvorenje stanja na kilometar satu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE