Obrenovac, 24.05.2019

OGULIŠE NAM KOŽU S LEĐA


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.06.2018.
Cena goriva u Srbiji ubedljivo najveća, i Nemci plaćaju jeftinije

Foto:Shutterstock
Poredeći cene goriva u Srbiji i u zemljama u okruženju, dolazi se do zaključka da je na našem tržištu cena ubedljivo najviša. Gorivo plaćamo skuplje i od Nemaca.

Nakon najnovijeg povećanja akciza na gorivo, do kojeg je došlo u drugoj polovini marta, vozači u Srbiji plaćaju najskuplji benzin u regionu posle Grka, Slovenaca, Hrvata i Crnogoraca, pokazuju statistički podaci iz maloprodaje.

U odnosu na početak 2018. godine sirova nafta je poskupela za 16,8 odsto, a ovaj efekat je pojačan i skokom kursa dolara koji je iznosio 1,7 odsto. Benzin je u istom periodu poskupeo za 4,3 odsto, a dizel za 5,7 odsto.

Da spoljnopolitički odnosi i globalna dešavanja i te kako imaju uticaj na našu zemlju i našu svakodnevnicu, dokaz je i formiranje cena koje su diktirane u skladu sa političkim dešavanjima u svetu. Povlačenje SAD iz sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom, ali i skok kursa dolara, direktno dovode do skoka cene nafte na svetski berzama.

Ovi parametri direktno utiču i na formiranje cene nafte i u Srbiji.

Ako se analizira zahvatanje države u maloprodajnoj ceni benzina, dobija se veoma jasan odgovor da je osnovni krivac za visoku cenu goriva u našoj zemlji upravo akciza.

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto (82,44 od 149,4 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,6 od 158,98 dinara po litru). S obzirom da su proizvođači i uvoznici derivata nafte, pritisnuti rastom nabavnih cena sirove nafte, benzina i dizela, prinuđeni na korekcije veleprodajnih i maloprodajnih cena, u ovakvim situacijama su prethodnih godina mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza.

U Srbiji je poslednji put ova mera primenjena 2012. godine kada je Vlada smanjenjem akciza na period od oko šest meseci doprinela smanjenju cene goriva, čime je u prvom redu sprečen veći poremećaj u onim sektorima privrede na koje cena goriva značajnije utiče. Zakon o akcizama omogućava Vladi da bez promene tog zakonskog akta smanji taj namet do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE