Obrenovac, 21.05.2019

VELIKI PRAZNIK: Danas je Ognjena Marija


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 30.07.2018.
Srpska pravoslavna crkva i vernici obele┼żavaju danas spomen na svetu mu─Źenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija

Foto:Promo


´╗┐

Svako ko danas prekrši volju bo┼żju, ne mo┼że o─Źekivati milost njegovu, ka┼że narodno verovanje...

Sveta mu─Źenica Marina je rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hriš─çanka, oterao od ku─çe.

Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hriš─çane. Pošto je odbila ponu─Ĺeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlo┼że najgorim mukama.

Sveta velikomu─Źenica Marina pose─Źena je ma─Źem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana. Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

Mošti ove svetiteljke po─Źivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera.

Iako ovaj praznik nije u crkvenom kalendaru obele┼żen crvenim slovom, u narodu je veoma poštovan, posebno me─Ĺu ┼żenama, tako da se na taj dan, kada zbog velike vru─çine „gori nebo i zemlja“ ne rade nikakvi poslovi, naro─Źito ru─Źni i radovi u polju.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i ka┼żnjava ognjem i, kao Sveti Ilija koji ka┼żnjava gromom, ona spada u "ognjevite" svece.

U narodnom predanju ─Źuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele prazni─Źne dane spalili ┼żito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili rade─çi na praznik Ognjene Marije.

Prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i ka┼żnjava ognjem, a grmljavina na ovaj dan tuma─Źi se kao "loš znak".

To mo┼że da ozna─Źava, kako ka┼żu predanja, tešku i sušnu godinu, dok ima i tuma─Źenja da to mo┼że ukazivati na bolest i siromaštvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE