Obrenovac, 04.06.2020

Oktobar - sinonim za borbu protiv raka dojke


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2017.
Svakog oktobra ┼íirom sveta organizuju se doga─Ĺaji posve─çeni borbi protiv raka dojke

Foto:Profimedia


´╗┐

Oni se odnose na pove─çanje svesti o zna─Źaju ranog otkrivanja ove bolesti, ali i na podršku svim ┼żenama koje su se ve─ç suo─Źile sa karcinomom ovog tipa.

Dom zdravlja Obrenovac više od dve godine realizuje program za rano otkrivanje raka dojke i u tom periodu ura─Ĺeno je 3 625 mamografija.

"Ovo je program koji smo zapo─Źeli 20. jula 2015. godine i on se odvija u dvogodišnjem ciklusu. Dakle, on se ne završava u jednom ciklusu i ve─ç sada pozivamo ┼żene koje su pre dve godine radile mamografiju. Osnovni cilj svega toga je da nakon nekoliko takvih ciklusa i nakon obuhvata velikog broja ┼żena, smanjimo smrtnost od raka dojke, što se u svetu i dešava, " navodi dr Predrag Jovanovi─ç, specijalista radiologije.

Pregledi su namenjeni ┼żenama starosti od 50 do 69 godina. Posle 3000 ura─Ĺenih skrininga, kod 28 pacijentkinja je potvr─Ĺen karcinom, a kod 5 slu─Źajeva se ispituje da li se radi o malignom tumoru.

"Onda mo┼żemo da izra─Źunamo koliki broj karcinoma o─Źekujemo na svakih 1000 mamografija, a to je skoro 10. Ta brojka se nikako ne sme zanemarivati i najbitnije je da se sve otkrije u najranijoj fazi, dok bolest nije napredovala. U tom slu─Źaju postoji šansa za potpuno izle─Źenje. ─îak i one ┼żene koje su došle u nekom kasnijem stadijumu, koje se iz bilo kog razloga nisu javljale na kontrole, uradile su mamografiju pre neko što su same napipale. Njima je u svakom slu─Źaju produ┼żen ┼żivot, ako ništa drugo, " dodaje dr Jovanovi─ç.

U oktobru prošle godine postignut je dogovor sa Slu┼żbom za zdravstvenu zaštitu ┼żena, koji podrazumeva da prvu mamografiju ┼żene rade ve─ç sa 40 godina. Specijalista radiologije Predrag Jovanovi─ç isti─Źe da je u─Źestalost ove bolesti u tom dobu manja, ali ni u kom slu─Źaju zanemarljiva.

Ovaj oblik tumora je naj─Źeš─çi kod ┼żena u Srbiji. Podaci govore da od raka dojke godišnje oboli 4000 ┼żena, a da se kod 1 600 bolest završi smrtnim ishodom. Iz tog razloga je neophodno da svaka ┼żena uradi preventivni pregled i na vreme se posavetuje sa svojim lekarom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE