Obrenovac, 03.06.2020

Danas je Ognjena Marija


Izvor: Novosti | Obrenovac, 30.07.2017
Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obele┼żavaju kao krsnu slavu.


´╗┐

Dan Svete mu─Źenice Marine - u narodu poznatije kao Ognjena Marija smatra se veoma poštovanim praznikom posebno me─Ĺu ┼żenama, pa je obi─Źaj da se tog dana nipošto ne rade ru─Źni radovi niti posluje u polju.

 Sveta mu─Źenica Marina rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hriš─çanka, oterao od ku─çe.

 Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hriš─çane. Pošto je odbila ponu─Ĺeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlo┼że najgorim mukama.

 Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obele┼żavaju kao krsnu slavu.

 Mošti ove svetiteljke po─Źivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera.

 

 

U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obele┼żen "crvenim slovom", ali ┼żene toga dana odbijaju da zadenu i iglu u konac iz strahopoštovanja prema ovom prazniku.

 Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i ka┼żnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji ka┼żnjava gromom, ona spada u "ognjevite" svece.

 Me─Ĺu pravoslavcima Ognjena Marija (koja, ina─Źe, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanje.

 Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netali─Źan i grešan, da svako ko toga dana prekrši Bo┼żju volju, ne mo┼że o─Źekivati milost njegovu

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE