Obrenovac, 25.08.2019

Svetski dan za┼ítite ozonskog omota─Źa


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2017.
Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine podse─ça da se 16. septembra ┼íirom planete obele┼żava Svetski dan za┼ítite ozonskog omota─Źa i 30 godina od potpisivanja Montrealskog protokola, kojim se ve─çina dr┼żava u svetu, uklju─Źuju─çi i Srbiju, obavezala da smanji upotrebu supstanci koje o┼íte─çuju ozonski omota─Ź

Foto:Shutterstock


´╗┐

Obele┼żavaju─çi ovu zna─Źajnu godišnjicu, resorno ministarstvo ─çe u saradnji sa Organizacijom UN za industrijski razvoj (UNIDO) pokrenuti niz obuka, kao i kampanju o zna─Źaju zaštite ozonskog omota─Źa, radionice za decu, de─Źju slikarsku koloniju.

Raspisan je i poziv, te su na taj na─Źin odabrana preduze─ça kojima ─çe biti uru─Źeni kompleti opreme za spre─Źavanje ispuštanja štetnih supstanci iz rashladnih ure─Ĺaja. Bi─çe organizovane i obuke njihovih servisnih tehni─Źara, kao i inspektora za zaštitu ┼żivotne sredine.

„Kroz rad Nacionalne ozonske kancelarije, pri Ministarstvu zaštite ┼żivotne sredine, Srbija ispunjava svoje preuzete obaveze primenom propisa i pru┼żanjem pomo─çi industriji u rashladnom sektoru za smanjenje upotrebe i ispravno postupanje sa supstancama koje ošte─çuju ozonski omota─Ź. Ozonska kancelarija je obukama i intenzivnom saradnjom sa Upravom carina, doprinela kontroli ilegalne trgovine štetnih supstanci, ali i ostvarila dobru saradnju sa nevladinim sektorom", navodi se na Internet portalu Ministarstva.

Ozonski omota─Ź štiti nas od velikog dela izuzetno štetnog ultraljubi─Źastog (UV) zra─Źenja Sunca. Supstance koje ošte─çuju ozonski omota─Ź najzastupljenije su u rashladnim ure─Ĺajima i aerosolnim rasprašiva─Źima (sprejovima).

Dr┼żave potpisnice Montrealskog protokola zna─Źajno su smanjile koriš─çenje i ispuštanje štetnih supstanci. Nau─Źne procene potvr─Ĺuju da se ozonski omota─Ź obnavlja i da ─çe se do sredine ovog veka vratiti na stanje od pre 1980. godine.

Ovogodišnji me─Ĺunarodni slogan za obele┼żavanje 30 godina Montrealskog protokola glasi: Briga za sav ┼żivot pod suncem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE