Obrenovac, 25.08.2019

Postavljena spomen ploča Zagorki Mićić


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2017
Spomen ploča u čast Dr Zagorke Mićić, profesorke filozofije, postavljena je na njenoj rodnoj kući u ulici Miloša Obrenovića 159
Spomen ploča u čast Dr Zagorke Mićić, profesorke filozofije, postavljena je na njenoj rodnoj kući u ulici Miloša Obrenovića 159. Rođena je 1903. godine u porodici Ljubice i Save Mićića.

Zagorka Mićić studirala je filozofiju u Frajburgu, a doktorsku disertaciju odbranila je 1934. godine u Beogradu. U svom naučnom radu bavila se fenomenologijom i delom Edmunda Huserla.

Bila je prvi posleratni direktor gimnazije u Obrenovcu gde je sve do 1954. predavala filozofiju. Do 1972. bila je predavač na Univerzitetu u Skoplju. Umrla je 27. avgusta 1982. u Beogradu i dan danas je smatraju jednom od najvećih intelektualki Obrenovca.

Malo je onih koji danas znaju ko je bila Zagorka Mićić, jedna od malobrojnih koja se seća Zagorke je i Ljubica Rosić i iz njenog pera dolazi sledeća priča:

"Moje sećanje na prof. Zagorku Mićić seže do najranijeg detinjstva. Kuća, u kojoj su posle rata živeli Mićićevi, nalazila se na samom početku glavne ulice u Obrenovcu, preko puta kuće mojih roditelja. U sećanju je ostala slika jednostavno i elegantno, više sportski, obučene gospođe, kratke prosede kose, energičnih pokreta, zvonkog glasa i smeha, koji će sačuvati do kraja života. Krajem sedamdesetih godina, posle četvorogodišnjeg boravka u Krakovu, ja sam se ozbiljno posvetila prevođenju. Autor mog prevodilačkog prvenca bio je čuveni poljski fenomenolog Roman Ingarden. U to vreme stanovala sam u Kolarčevoj i ona mi je ponekad iz Novog Beograda dolazila u posetu. Veoma se iznenadila kad je saznala da prevodim Ingardena, koga je poznavala još iz vremena kada je studirala u Frajburgu. Kao neiskusni prevodilac, nisam ni slutila kakve ću probleme imati s prenošenjem njegovih dugih i komplikovanih rečenica i pojedinih filozofskih izraza na naš jezik. Za pomoć sam mogla da se obratim najboljem poznavaocu Ingardena kod nas. Njene primedbe bile su mi uvek dragocene. Volela je da priča o svom boravku u Frajburgu, naročito o filozofskim diskusijama u Huserlovoj radnoj sobi, punoj knjiga, za zelenim stolom, na kojima su učestvovali i Eugen Fink, Roman Ingarden, Van-Breda, Martin Hajdeger..."

Inicijativu za postavljanje spomen obeležja grupa građana podnela je još 2012. godine. Povodom postavljanja spomen ploče u biblioteci "Vlada Aksentijević" priređen je specijalni program.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE