Obrenovac, 25.02.2020

OBELE┼ŻENA 75. GODI┼áNJICA OSLOBO─ÉENJA OBRENOVCA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2019.
Sve─Źanim polaganjem venaca na spomenik borcima stradalim za vreme Drugog svetskog rata danas je obele┼żena 75. godi┼ínjica oslobo─Ĺenja Obrenovca

Foto:lokalnenovine.r


U Parku heroja sve─Źanom programu i polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Gradske op┼ítine Obrenovac, SUBNOR-a, Udru┼żenja boraca, penzionera, ratnih vojnih invalida, ratnika i potomaka i gra─Ĺani.

─îlanice hora "Obrenova─Źke devojke" otvorile su program izvo─Ĺenjem himne "Bo┼że pravde", a aktivno u─Źe┼í─çe u programu su uzeli i u─Źenici Osnovne ┼íkole ÔÇŁ14. oktobarÔÇŁ iz Bari─Źa. U─Źenica Lena Petrovi─ç recitovala je pesmu ÔÇŁDomovina se brani lepotomÔÇŁ Ljubivoja R┼íumovi─ça, dok je An─Ĺelija Nikoli─ç recitovala pesmu ÔÇŁDomovinaÔÇŁ Du┼íana Vasiljeva.Predsednik Gradske op┼ítine Obrenovac Miroslav ─îu─Źkovi─ç u svom obra─çanju Obrenov─Źanima istakao je zna─Źaj ovog jubileja.

"Ponosan sam na ─Źinjenicu da vra─çamo stari duh obele┼żavanja dana oslobo─Ĺenja. Sa nama su ─Ĺaci O┼á ÔÇŁ14. oktobarÔÇŁ, koji danas obele┼żavaju i dan ┼íkole, a tako je i bilo i osamdesetih godina kada sam ja kao ─Ĺak prvak stajao na trgu kada se veliki broj svedoka tog doga─Ĺaja nalazio prema nama. Mi smo gledali i slu┼íali na┼íe heroje, a ja ─çu se posvetiti tome da, danas kada imamo samo nekoliko ┼żivih boraca iz tog doba, u jo┼í ve─çem broju i jo┼í sna┼żnije obele┼żavamo ovaj datum u Obrenovcu", rekao je ─îu─Źkovi─ç.Predsednik op┼ítine ka┼że i da predstavnici velikih svetskih sila, Rusije, Nema─Źke, Francuske, Turske i Amerike, na┼íu zemlju ocenjuju kao faktor mira i stabilnosti na Balkanu i smatra da je to dokaz da je pred nama svetla budu─çnost, da mali┼íani nikada ne idu u ratove.

Na samom kraju su u─Źenici O┼á ÔÇŁ14. oktobarÔÇŁ izveli plesnu numeru ÔÇŁRastimo i ve┼żbajmo uz muziku i osmehÔÇŁ kao zahvalnost svima koji su u svojim borbama dali doprinos da u ovoj zemlji raste bezbri┼żna mladost.U sklopu obele┼żavanja 75 godina od oslobo─Ĺenja Obrenovca delegacija Gradske op┼ítine Obrenovac prisustvovala je parastosu i polo┼żila vence i u spomen parku u Grabovcu u ─Źast me┼ítanima koji su streljani u znak odmazde 1941. godine.

Dan 14. oktobar je dan kada su 1944. godine jedinice Narodno oslobodila─Źke vojske u┼íle u Obrenovac i proterale nema─Źku vojsku iz op┼ítine prema Beogradu i Sremu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE