Obrenovac, 18.10.2019

OCENJIVANJE OBRAZOVNIH USTANOVA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2019.
Broj jedinica se smanjuje

Foto:AP
Nisu samo đaci ti koji dobijaju ocene. Ocenjuju se i škole, i to kroz proces spoljašnjeg vrednovanja (eksterne evaluacije), čiji je novi ciklus počeo ovih dana. Prethodni ciklus ocenjivanja škola završen je prošle godine, a izveštaj koji je napravio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja pokazao je da naše škole za rad zaslužuju - jaku trojku. Četvorka je najviša ocena, pa one koje dobiju trojku i četvorku tretiraju se kao škole u kojima se dobro radi.

- Prvi ciklus spoljašnjeg vrednovanje završen je u 98 odsto ustanova - kažu u Ministarstvu prosvete.

- Urađena je revizija standarda i pokazatelja kvaliteta rada, a revidirani standardi i pokazatelji kvaliteta rada koristiće se u sledećem ciklusu spoljašnjeg vrednovanja, u školskoj 2019/2020.

U Ministarsvu naglašavaju da će novi ciklus vrednovanja trajati šest godina.

Inače, prema izveštajima Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, u školskoj 2016/2017. vrednovano je 110 škola. Njih 21,8 odsto dobilo je četvorku, trojku čak 60,4 odsto, dvojku 15,8 odsto, a jedinicu dva odsto. U školskoj 2015/2016. analiza je urađena za 121 školu, a pokazala je da dve trećine dobro rade, dakle ocenjene su sa 3 i 4, pri čemu dominira ocena 3 u 52,9 odsto škola, a četvorka u 13,2 škola. Ocenu dva dobilo je 32,2 odsto škola, a jedinicu je dobilo tek 1,7 odsto škola.

U 2014/´15. godini, 50,5 odsto njih ocenjeno je trojkom, četvorku je dobilo 16,8 odsto, dvojku 28,8 odsto škola, a najnižu ocenu ima - 3,8 odsto škola.

Za dve školske godine 2012/´13. i 2013/´14. Zavod je dao jedan izveštaj prema kom je oko 80 odsto škola ocenjeno ocenom 3 ili 4, pri čemu treba istaći da je tri puta više škola sa ocenom 3 - 60 odsto. Ukupno 34,2 odsto vrednovanih osnovnih i 33,8 odsto vrednovanih srednjih škola dobijaju ocenu 1 ili 2.

- Mi se pred proveru nismo "doterivali" - kaže, za "Novosti" Merica Buj Bjelogrlić, direktorka OŠ "Olga Petrov" koja je ocenjivana u septembru, a direktorka ne očekuje da će u ovom novom krugu uskoro doći na red.

Škola je ocenjena sa više od 3,75, što je vrlo visoka ocena, a direktorka je dobila - četvorku.

- Pred ocenjivanje, rekla sam kolegama - radite kao i do sada, i dobro smo prošli. Nije dobro stvarati lažnu sliku ni o sebi, ni o drugima - kaže ona, i napominje da su oni obaveštenje o evaluaciji dobili sedam dana ranije, te da sve i da su hteli da doteruju stvari nisu imali vremena.

Direktorka smatra da kontrola nije loša stvar, da bi možda mogla da bude i češća, jer niko ne dolazi s lošom namerom.

- Ako nešto ne radimo dobro, treba da popravljamo. Uvek čujete nešto dobro od kolega - ističe Merica Buj Bjelogrlić.

VIŠE PAŽNJE UČENICIMA

U izveštaju Zavoda navedeno je da najviše prostora za unapređivanje postoji u prilagođavanju tempa i zahteva mogućnostima učenika, prilagođavanju nastavnog materijala i posvećivanju dovoljno vremena učenicima. Takođe, ne podstiče se vršnjačko ocenjivanje i samoocenjivanje, nedostaje i prilagođavanje zahteva mogućnostima učenika, tako da prilikom utvrđivanja naučenog, svi učenici rade iste zadatke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE