´╗┐ OPREZ IPAK NEOPHODAN

Obrenovac, 19.08.2018

OPREZ IPAK NEOPHODAN


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 01.06.2018.
Srbi na ovom poslu mogu da zarade i po 1.000 evra!

Foto:Profimedia


´╗┐

Potencijalnim radnicima u nekoliko gradova zapadne Slova─Źke navodno su zagarantovani i besplatni smeštaj i prevoz do vo─çnjaka, kao i jedan obrok, uz doplatu od evro i po. Prevoz iz Beograda, uz uslugu organizatora putovanja, košta 70 evra.

Problem je što se u oglasima, osim mobilnog telefona za kontakt i imena operatera, ne navodi naziv agencije koja posreduje pri zapošljavanju sezonaca u Slova─Źkoj. U Ministarstvu za rad i zapošljavanje rekli su da u Srbiji poslove zapošljavanja mogu da obavljaju samo Nacionalna slu┼żba za zapošljavanje i agencije koje imaju dozvole za rad. Njihov spisak, kako ka┼żu, objavljen je na sajtu ovog ministarstva.

Prema podacima koje nam dostavljaju agencije, do sada nije bilo zvani─Źnog posredovanja za rad na planta┼żama u Slova─Źkoj. Ali nije bilo ni prijava u vezi s eventualnim problemima pri odlasku naših dr┼żavljana u tu zemlju – navode u ministarstvu.

Savetuju gra─Ĺane koji se, posredstvom agencija, zapošljavaju u inostranstvu da budu obazrivi i provere nekoliko va┼żnih stvari. Na prvom mestu da li je agencija registovana za posredovanje, kao i da li je u ugovoru koji potpisuju obezbe─Ĺena zaštita propisana Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slu─Źaj nezaposlenosti.

"Da bismo spre─Źili prevare, preporu─Źujemo gra─Ĺanima da ne odlaze na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu. Kao i da ne koriste usluge agencija koje nisu dobile dozvolu za rad", isti─Źe se u odgovoru ministarstva.

Me─Ĺutim, posrednici koji su dali ovaj oglas u Srbiji ka┼żu da je iz naše zemlje ove godine u Slova─Źku otišlo oko 300 ljudi, i to uglavnom oni koji su na planta┼żama radili i prošle godine. Na pitanje kako potencijalni radnici mogu da budu sigurni da ne─çe biti prevareni kada stignu na odredište, ka┼żu da oni rade za privatne planta┼że iz Slova─Źke koje potra┼żuju radnike i da do sada nikakvih zamerki nije bilo. Nisu konkretno odgovorili za koju agenciju rade.

"Dobijamo ponude preko slova─Źkih agencija za oglašavanje poslova. Jagode se pakuju direktno u ambala┼żu koja se izvozi, na primer, u Japan. Radnici ka┼żu da je sve kompijuterizovano kad je o merenju vo─ça re─Ź i do sada se niko nije ┼żalio da mu plata nije ispla─çena", rekla je jedna posrednica.

Prošle godine Slovaci su zbog problema sa isplatom plata i osiguranja radnicima iz drugih dr┼żava (a posebno iz Srbije) doneli zakon koji je pojednostavio proceduru izdavanja radnih dozvola i uredio taj deo tr┼żišta. Tako se od zainteresovanih sezonaca, prema tekstu oglasa sada tra┼że samo diploma o završenoj osnovnoj školi overena u sudu i fotokopija pasoša. Tvrde da im se takozvane ID kartice izdaju po dolasku u zemlju i da im je osiguranje obezbe─Ĺeno.

Po─Źetkom prošle godine objavljeno je da sezonski radnici iz drugih dr┼żava više ne moraju da tra┼że dozvolu prelaznog boravka i mogu da rade 90 dana na osnovu radne dozvole koju slova─Źke slu┼żbe izdaju u roku od 15 dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE