Obrenovac, 24.05.2019

OPREZ IPAK NEOPHODAN


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 01.06.2018.
Srbi na ovom poslu mogu da zarade i po 1.000 evra!

Foto:Profimedia
Potencijalnim radnicima u nekoliko gradova zapadne Slovačke navodno su zagarantovani i besplatni smeštaj i prevoz do voćnjaka, kao i jedan obrok, uz doplatu od evro i po. Prevoz iz Beograda, uz uslugu organizatora putovanja, košta 70 evra.

Problem je što se u oglasima, osim mobilnog telefona za kontakt i imena operatera, ne navodi naziv agencije koja posreduje pri zapošljavanju sezonaca u Slovačkoj. U Ministarstvu za rad i zapošljavanje rekli su da u Srbiji poslove zapošljavanja mogu da obavljaju samo Nacionalna služba za zapošljavanje i agencije koje imaju dozvole za rad. Njihov spisak, kako kažu, objavljen je na sajtu ovog ministarstva.

Prema podacima koje nam dostavljaju agencije, do sada nije bilo zvaničnog posredovanja za rad na plantažama u Slovačkoj. Ali nije bilo ni prijava u vezi s eventualnim problemima pri odlasku naših državljana u tu zemlju – navode u ministarstvu.

Savetuju građane koji se, posredstvom agencija, zapošljavaju u inostranstvu da budu obazrivi i provere nekoliko važnih stvari. Na prvom mestu da li je agencija registovana za posredovanje, kao i da li je u ugovoru koji potpisuju obezbeđena zaštita propisana Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

"Da bismo sprečili prevare, preporučujemo građanima da ne odlaze na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu. Kao i da ne koriste usluge agencija koje nisu dobile dozvolu za rad", ističe se u odgovoru ministarstva.

Međutim, posrednici koji su dali ovaj oglas u Srbiji kažu da je iz naše zemlje ove godine u Slovačku otišlo oko 300 ljudi, i to uglavnom oni koji su na plantažama radili i prošle godine. Na pitanje kako potencijalni radnici mogu da budu sigurni da neće biti prevareni kada stignu na odredište, kažu da oni rade za privatne plantaže iz Slovačke koje potražuju radnike i da do sada nikakvih zamerki nije bilo. Nisu konkretno odgovorili za koju agenciju rade.

"Dobijamo ponude preko slovačkih agencija za oglašavanje poslova. Jagode se pakuju direktno u ambalažu koja se izvozi, na primer, u Japan. Radnici kažu da je sve kompijuterizovano kad je o merenju voća reč i do sada se niko nije žalio da mu plata nije isplaćena", rekla je jedna posrednica.

Prošle godine Slovaci su zbog problema sa isplatom plata i osiguranja radnicima iz drugih država (a posebno iz Srbije) doneli zakon koji je pojednostavio proceduru izdavanja radnih dozvola i uredio taj deo tržišta. Tako se od zainteresovanih sezonaca, prema tekstu oglasa sada traže samo diploma o završenoj osnovnoj školi overena u sudu i fotokopija pasoša. Tvrde da im se takozvane ID kartice izdaju po dolasku u zemlju i da im je osiguranje obezbeđeno.

Početkom prošle godine objavljeno je da sezonski radnici iz drugih država više ne moraju da traže dozvolu prelaznog boravka i mogu da rade 90 dana na osnovu radne dozvole koju slovačke službe izdaju u roku od 15 dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE