Obrenovac, 21.05.2019

OLAKŠICE ZA POČETNIKE U BIZNISU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2018.
Spisak uslova, ali i prava na koje imaju mladi preduzetnici

Foto:Printscreen
Početnici u poslovanju od 1. oktobra biće oslobođeni plaćanja doprinosa i poreza na zarade, a svetlost dana ugledao je spisak uslova i prava koje imaju mladi koji odluče da pokrenu biznis.

Novine se odnose na vlasnike registrovane preduzetničke radnje i na zarade do najviše devet novozaposlenih koji moraju da budu svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe koje su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Oni ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, ali ne i na penzijsko i invalidsko osiguranje, koje mogu samostalno da uplaćuju ukoliko to žele. Procena je da ove mere kroz oslobađanje od plaćanja poreza preduzetnicima po svakom zaposlenom donose uštedu od najmanje dve hiljade evra godišnje.

Uslov za korišćenje mere je i da godišnja zarada svakog od zaposlenih u režimu poreskog oslobođenja ne sme da prelazi tri prosečne godišnje zarade u Srbiji.

Takođe, ovu meru moguće je iskoristiti samo jednom, što znači da ako je neko ostvario pravo na oslobađanje od poreza kao preduzetnik, to neće moći ponovo da učini ukoliko se registruje kao osnivač privrednog društva, objasnili su za "Blic" u Ministarstvu finansija.

U Ministarstvu navode da poreske olakšice mogu da ostvare poslodavci koji su osnovali firmu u periodu od početka primene zakona, odnosno od 1. oktobra 2018. godine do kraja 2020. godine. Kažu i da je to jedna od najvažnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

- Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju koju je realizovao NALED pokazuje da uštede koje će po tom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi u slučaju isplate minimalne zarade koja trenutno iznosi oko 27.000 dinara - zaključili su u Ministarstvu finansija.

Najvažniji detalji novih pravila:

- poreske olakšice primenjivaće se od oktobra 2018. do kraja 2020.

- porez na zaradu i doprinose neće plaćati vlasnik i devet zaposlenih

- zaposleni moraju biti svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe koje su duže od šest meseci na evidenciji NSZ

250.000 dinara godišnje iznosi ušteda po jednom zaposlenom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE