Obrenovac, 04.07.2020

OPET O PENALIMA


Izvor: B92/Prva,Lokalne novine | Obrenovac, 02.02.2019.
Imaju li penzioneri šanse?

Foto:Thinkstock
Sve više prevremeno penzionisanih radnika širom Srbije traži da se ukinu penali na njihova primanja.

Sindikalci najavljuju da će tu inicijativu ponovo pokrenuti na sastanku sa predstavnicima vlade krajem februara.

Nije golman, pa valjda zato penzioner Dragan već četiri godine bezuspešno pokušava da državi odbrani penale... Nije ni matematičar, ali dobro zna koliko ga je do sada koštalo to što je u penziju morao pre navršenih 65.

"Moja penzija je 19.000 svakog meseca, ja imam umanjenje od 4.000, za ovih godina sam ja izgubio oko 192.000 dinara. Smatram da kad budem napunio 65 da će se zakon vratiti i da mi to vrate 36 na prvobitno stanje.“

Gotovo dve godine prošlo je od kada su sindikalci prvi put zatražili od države da kaznenih poena više ne bude kada penzioner napuni 65.

"Malo je besmisleno da ako je do sada na socijalno ekonomskom savetu dva puta usvajano i dobijena podrška od vladinih predstavnika nije usvojeno i promenjeno“, kaže Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.

Besmisleno ili ne, sindikati poručuju da ne odustaju. Nova sednica socijalno ekonomskog saveta biće održana krajem meseca, a pošto oko 20.000 penzionera koji su u Draganovoj situaciji to traži, ukidanje penala biće opet na dnevnom redu.

"Očekujem da dobijemo pozitivan odgovor jer je to pitanje logike stvari.“

Pošto se očekuje logika, pitali smo nadležno ministarstvo da li će postupiti po toj logici.

"Vlada Republike Srbije, za razliku od nekih ranijih vremena, svoje odluke ne donosi zarad političkih poena, već u skladu sa mogućnostima. Vodeći odgovornu ekonomsku politiku, jedan od prioriteta Vlade i resornog Ministarstva jeste bolji materjalni položaj naših penzionera, te će u skladu sa takvom politikom odluke donositi u budućnosti“, rekli su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podsećamo, u septembru prošle godine ministar Đorđević objasnio je da bi ukidanjem penala za one koji su morali da odu u prevremenu starosnu penziju, sistem bio srušen.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE