Obrenovac, 23.02.2019

Opština Obrenovac primer za ostale lokalne samouprave


Izvor: obrenovac.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.12.2018.
Danas je u Sportsko-kulturnom centru ”Obrenovac” održan sastanak Razvojne agencije Srbije sa predstavnicima gradskih opština sa teritorije grada Beograda

Foto:lokalnenovine.rs
Razvojna agencija Srbije je krovna institucija Vlade Srbije preko koje se realizuju sva direktna ulaganja, kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

Radoš Gazdić, direktor Razvojne agencije Srbije je istakao da je svrha današnjeg okupljanja obuka i pomoć opštinskim službenicima kako bi se privukle investicije.

"Mi smo ovde da objasnimo šta mi to radimo, na koji način radimo i šta je to na šta treba same opštine da pripremimo da bi se identifikovale kako greenfield tako i brownfield lokacije u ovim opštinama. Da objasnimo sam postupak, kako prezentovati ka investitoru, kako se ponašati sa investitorima, šta treba raditi da bi se realizovala pojedinačna investicija da bi cilj svega toga bio da se u nekom narednom periodu otvori po jedna fabrika u svakoj opštini." – kazao je Gazdić.

Na ovom sastanku je istaknuto da Gradska opština Obrenovac predstavlja pozitivan primer privlačenja direktnih stranih investicija zbog otvaranja fabrike ”Mei Ta”.

"S'obzirom na čitavu problematiku u vezi same kompanije ”Mei Ta” i ”Prve iskre” i kompleksnost celog nekadašnjeg industrijskog kompleksa i današnjeg, bilo je potrebno da se uključe, kako lokalna vlast, tako i veliki broj agencija i institucija na nivou ministarstava. Tako da je to bilo jedan pravi projekt menadžment, a lokalna vlast je bila izuzetno izdašna u tom smislu i pomogla je kompletnu realizaciju projekta i sve se izdešavalo onako kako je investitor zahtevao i kako su dozvoljavale zakonske mogućnosti." – zaključio je Gazdić.

Maja Lalić načelnica Odeljenja za privredu i razvoj Gradske opštine Obrenovac je izrazila zadovoljstvo što je opština domaćin sastanka svih beogradskih opština sa Razvojnom agencijom Srbije.

"Mi smo opština koja je među prvima, svojim velikim zalaganjem, privukla stranu investiciju i time značajno smanjila nezaposlenost na svojoj teritoriji. Kada smo pre četiri godine formirali odeljenje za lokalni ekonomski razvoj svima je to bilo i pomalo čudno i novo, a drago mi je da se na našem primeru pokazuje koliko je to bilo bitno i važno za dalji razvoj opštine. Nadam se i da će ovde prisutne opštine sledeći, između ostalog i naše pozitivno iskustvo i naš dobar primer, takođe, privući investicije i time rešiti taj veliki problem nezaposlenosti." – istakla je Maja Lalić i dodala da ova velika investicija, bez obzira na veliki trud, ne bi bila moguća bez koordiniranog rada i dobre saradnje sa Gradom Beogradom i Vladom republike.

Skup je pozdravio predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav Čučković i svima poželeo puno uspeha u privlačenju investicija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE