Obrenovac, 07.08.2020

OSMACI, SPREMNI?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.06.2017.
Maturanti danas pola┼żu test iz srpskog jezika

Foto:Petar Markovi─ç


´╗┐

Testom iz srpskog jezika danas po─Źinje završni ispit za osmake, a iz Ministarstva prosvete poru─Źuju da nema mesta za zabrinutost, jer u srednjim školama ima više mesta nego što je svršenih osmaka.

Završni ispit, mala matura, traje tri dana - danas u devet po─Źinje test iz srpskog jezika, za sutra u isto vreme je zakazan test iz matematike, dok ─çe u petak osmaci polagati kombinovani test - biologija, hemija, fizika, istorija, geografija.

Svi u─Źenici moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvani─Źan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Na svakom od tri testa u─Źenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena. Bodovi sa testa sabiraju se sa bodovima osvojenim na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda i ─Źine osnov za rangiranje u─Źenika za srednju školu.

Na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj školi u─Źenici mogu imati maksimalno 70 bodova, a bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokru┼żen na dve decimale, pomno┼żi sa ─Źetiri, a opšti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomno┼żi sa pet.
Od prošle godine uveden je prag od 50 bodova, koliko maturanti moraju da imaju da bi upisali ─Źetvorogodišnju školu. Ukoliko imaju manje bodova, moraju da upišu trogodišnju srednju školu.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole ─çe objaviti 18. juna, nakon toga sledi period za ┼żalbe u─Źenika, tako da ─çe kona─Źni rezultati biti objavljeni 23. juna.

Po objavljivanju kona─Źnih rezultata sledi predaja liste ┼żelja, a raspored u─Źenika po školama bi─çe objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predvi─Ĺeno da se obavi upis u─Źenika u srednje škole.

Prošle godine najve─çe interesovanje malih maturanata bilo je za medicinske i ekonomske škole.

Ove godine 127 škola upisa─çe u─Źenike po dualnom modelu obrazovanja - u─Źenje kroz rad.

U 49 škola uvedeno je 19 novih obrazovnih profila, dok je 43 profila sa elementima dualnosti uskla─Ĺeno sa tr┼żištem rada u još 78 škola.
Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, po─Źinje 7. jula kada se predaje lista ┼żelja. Ove godine štampano je 72.232 testa, a u srednjim školama ima skoro 76.000 mesta.

Sigurno je da niko ne─çe ostati neupisan u srednju školu, ali je dobar uspeh na završnom ispitu i uspeh iz srednje škole va┼żan kako bi se upisala ┼żeljena škola.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE