Obrenovac, 21.09.2019

14. OKTOBAR DAN OSLOBO─ÉENJA OBRENOVCA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2017
Polo┼żeni venci na spomenik Oslobodiocima u Gradskom parku, u Spomen parku u Grabovcu i ispred Doma 14. oktobar, u mesnoj zajednici Dra┼żevac.

Foto:lokalnenovine.rs


´╗┐

Danas je na Gradskom trgu u Obrenovcu polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima odata po─Źast palim borcima. Obele┼żeno je 73. godine od oslobo─Ĺenja Obrenovca u Drugom svetskom ratu.

14. oktobar je dan kada su 1944. godine jedinice Narodno oslobodila─Źke vojske ušle u Obrenovac i proterale nema─Źku vojsku iz opštine prema Beogradu i Sremu. Na današnji dan su u sklopu borbi za osloba─Ĺanje Beograda partizani protutnjali kroz Obrenovac i uspeli da primoraju deo Nema─Źkih snaga da se preko Save povuku u Srem.

Šestog oktobra 1944.godine, vrhovni komandant Josip Broz Tito naredio je 1.armijskoj grupi da se pripremi za operaciju radi oslobo─Ĺenja Beograda... -''Preduzeti mere za likvidaciju Obrenovca'', stajalo je u telegramu poslatom iz Krajove... Na osnovu dobijenih obaveštajnih izveštaja u Obrenovcu se nalazilo oko 3500 Hitlerovih vojnika i oficira sa baterijom topova, 2 tenka i nekoliko oklopnih automobila... U ta─Źno odre─Ĺeno vreme 14.oktobra partizanske jedinice su prešle u napad i u sna┼żnom jurišu probile odbrambene polo┼żaje pred našim gradom. Delovi 16. I 36.divizije, prodrle su u Obrenovac i po─Źele su uli─Źne borbe.

Sve─Źanom polaganju venaca , na gradskom trgu, u Parku heroja, prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac , SUBNOR-a, Udru┼żenja boraca, penzionera, ratnih vojnih invalida..

Predsednik Gradske opštine Obrenovac polo┼żio je vence palim borcima u Spomen parku u Grabovcu.

 Venci su tako─Ĺe polo┼żeni ispred Doma 14. oktobar, u mesnoj zajednici Dra┼żevac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE