Obrenovac, 16.06.2019

'OSLOBOĐENJE 2017'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2017.
Na vojnoj paradi 20. oktobra biće prikazana nova oprema, letelice i 'SUPER VOJNICI'

Foto:O. Bunić,E. Čonkić,N. Mihajlović
Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu na aerodromu u Batajnici, 20. oktobra, biće organizovan prikaz "Sloboda 2017" na kojem će građani moći da vide više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po konceptu "1.500".

Pripreme za prikaz uveliko traju, ceo program će biti zanimljiv, a najatraktivniji deo predstavljaju naleti avijacije i prikaz dela osposobljenosti Vojske Srbije kroz različite dinamiskse segmente.

- Oni uglavnom podrazumevaju rešavanje različitih talačkih situacija, protivterorističke borbe, ali svakako centralni deo biće prikaz novih vojnika koji su opremljeni po konceptu '1.500' - kaže za RTS kapetan fregate, portparol VS Jovan Krivokapić.

Pripadnici vosjke, koji se u medijima pominju kao "super vojnici", opremljeni su savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i izviđačkim sredstvima, dodao je Krivokapić.

- Oni će tada biti predstavljeni javnosti, a posle toga vraćaju se u svoje matične jedinice. Vojnici opremljeni po konceptu '1.500' dolaze iz različitih jedinica vojske - specijalne brigade, kopnene vojske, bataljova vojne policije specijalne namene, Garde i to su snage za hitno reagovanje - pojasnio je Krivokapić.

Kako je dodao, prikazu "Oslobođenje 2017" prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, potvrđen je dolazak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, a pozvane su i brojne međunarodne delegacije.

Prema rečima pukovnika Aleksandra Piposkog, pilota Mig-a 29, avijacija će učestvovati u delu prikaza osposobljenosti Vojske Srbije, a u svečanom defileu na kraju svečanosti učestvovaće 30 letelica - Migovi 29, avioni tipa "Orao" i "Lasta", kao i borbeni helikopteri.

Migovi 29, koji su nedavno stigli iz Rusije, neće učestvovati u letačkom programu, ali biće izloženi za javnost.

U prikazu će učestvovati i jedna od najpoznatijih akrogrupa, ruski "Striži".

- Oni lete na Migovima 29, to su pripadnici Ratnog vazduhopovstva Rusije. Biće atraktivan program što je razlog više da građani dođu u Batajnicu 20. oktobra - rekao je Piposki.

On je istakao i da srpska vojska ima dovoljan broj pilota osposobljenih i obučenih da lete na Migovima 29, ali da uvek treba ulagati u nove mlade pilote i dodao da naši piloti obučenost i osposobljenost pokazuju u izvodjenju različitih medjunarodnih vežbi.

- Vojni poziv postaje sve atraktivniji i pozivam mlade da konkurišu za vojni poziv, jer za vojno vazduhoplovstvo dolaze bolji dani - rekao je Piposki.

Komentarišući najavljeno povećanje plata od deset odsto za vojsku, Krivokapić je rekao da je to odlična vest.

- Nadamo se da će sa skorašnjim povećanjem dnevnica to biti jedna u nizu mera za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika vojske - rekao je Krivokapić i dodao da su vojnicima motivacija broj jedan čast, posvećenost pozivu, tradicija i patriotizam.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE