Obrenovac, 19.02.2019

OSNOVCI, SPREMITE SE


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.07.2018.
Uskoro nova pravila za malu maturu, zaboravite NA SVE ŠTO JE DO SADA VAŽILO!

Foto:Printscreen
Koncept male mature u potpunosti će biti promenjen.

Konkretno, kad je reč o osnovcima, osim završnim testom na kraju osmog razreda, znanje će im se proveravati na svake dve godine, tokom celog školovanja. 

"Posle završene osnovne škole, kao i do sada, biće polaganja završnog testa, a na tom testu će se polagati sve. Otprilike, to će biti nekih šest oblasti. Taj završni test, kao i do sada, polagaće se u osnovnoj školi. Osim na tom završnom ispitu, a što je novina, njihovo znanje će prethodno biti proveravano na svake dve godine tokom školovanja", navodi ministar prosvete Mladen Šarčević.

Šarčević navodi da će te promene uslediti za dve do tri godine.

"Promene koncepta male mature uslediće kad i promene koncepta velike mature. Kad je reč o budućim srednjoškolcima koji žele da nastave svoje školovanje na fakultetima, oni neće polagati prijemne ispite na fakultetima, jer se oni ukidaju. Umesto toga, polagaće takozvanu nacionalnu maturu, u školi u kojoj su se školovali prethodne četiri godine. Sa položenom nacionalnom maturom svaki svršeni srednjoškolac moći će da pošalje prijave neograničenom broju fakulteta. Isti je slučaj i sa svršenim osnovcima, koji neće pisati liste želja za upis u srednju školu ili gimnaziju, već će moći da konkurišu svuda gde žele", rekao je on.

Ministar ističe da će biti oformljen i regionalni centar za pregled testova, kako se ne bi događale nepravilnosti. On navodi da je u dva okruga bilo nepravilnosti na završnom ispitu i naglašava da će u njima biti smenjeni svi odgovorni, počev od načelnika školskih uprava. Podseća da je prošle godine nepravilnosti bilo u šest okruga, kao i da su svi odgovorni za to smenjeni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE