Obrenovac, 19.06.2019

Obeležena stogodišnjica oslobođenja Obrenovca u Prvom svetskom ratu (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2018.
Svečanoj akademiji i polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, udruženja potomaka, porodice ratnika i veliki broj Obrenovčana

Foto:lokalnenovine.rs
Obrenovac, koji je u Prvom svetskom ratu prvi pao pod okupaciju Austrougarske oslobođen na Svetog Luku. Iz tog razloga je 31. oktobar Dan oslobođenja Obrenovca, koji je značajnu godišnjicu obeležio svečanom akademijom u Sokolskom domu.

Prisutnim Obrenovčanima obratio se ovom prlikom predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković koji je ukazao na neke poznate i manje poznate istorijske činjenice i izvlačenje pouka iz njih.

"Naša zemlja je najviše stradala u tom ratu, izgubili smo tri četvrtine muškog stanovništva. Iako smo bili pobednici u tom ratu naša zemlja je bila obogaljena, ali priznata o velikih svetskih sila", rekao je Čučković i dodao da je naš vojskovođa tada bio u najboljim odnosima sa albanskim predsednikom.

On je istakao da je Srbija danas, a i tada je bila faktor mira i stabilnosti na celom Balkanu i da mi na provokacije reagujemo molbama. Zbog svega toga je, zaključuje Čučković, najveći nacionalni interes u ovom trenutku istorijsko pomirenje Srba i Albanaca.

Manifestaciju je dodatno obogatio prigodan kulturno-umetnički program Poetskog teatra, hora ”Obrenovačke devojke” i mešovite pevačke grupe Centra za očuvanje tradicije i kulture ”TENT”.

U Sokolskom domu je postavljena izložba Biblioteke ”Vlada Aksentijević” – ”Mali Posavac u Velikom ratu”. Izložba prikazuje ličnosti i događaje iz Obrenovca i okoline tokom Velikog rata 1914-1918. godine i predstavlja deo zavičajnog odeljenja Biblioteke.

Nakon svečane akademije na spomeniku Nosiocima Karađorđeve zvezde na Gradskom trgu su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, udruženja potomaka ratnika 1912-1920 ”Živojin Mišić”, porodice ratnika i građani položili vence.

”Bilo jednom jedno divno pokolenje” je epitaf na spomeniku u centru grada posvećen ne samo odlikovanim ratnicima, već svima koji su hrabro dali svoj život za oslobođenje svog grada i svoje zemlje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE