Obrenovac, 17.06.2019

Održana sednica Saveta za zdravlje, socijalnu i dečiju zaštitu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2018.
Članovi Saveta nastavljaju svoje aktivnosti koje se tiču ostvarivanja društvene brige o deci i odraslima

Foto:Printscreen
U zgradi Gradske opštine Obrenovac juče je održana sednica Saveta za zdravlje, socijalnu i dečiju zaštitu. Sednici je, pored članova Saveta, prisustvovao i predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Čučković je rekao da je povod za njegovo prisustvo sednici obeležavanje Međunarodnog dana prevencije zanemarivanja i zlostavljanja dece.

"Naša zajednička obaveza je da ne dozvolimo da se bilo kakav oblik, bilo vršnjačkog ili porodičnog nasilja ili nekog oblika zanemarivanja deteta desi na teritoriji Gradske opštine Obrenovac. Posebno ne želim da dozvolim i lično i kao predsednik opštine da se znaju imena narkodilera, kao što se znaju u nekim drugim gradovima, a da niko nema hrabrosti da ih kaže, želim da se mi njima suprotstavimo s obzirom da uništavaju budućnost nacije", kazao je Čučković.

On je dodao da Savet podjednako pristupa svim svojim nadležnostima i budno prati svako dete od rođenja do punoletstva.

"Za našu teritoriju imamo registrovano jedno porodično i jedno vršnjačko nasilje u Gimnaziji, kao i jedan slučaj zanemarivanja deteta u Tehničkoj školi. Konkretno imenima i prezimenima se bavimo na ovim sednicima i zajedno rešavamo situacije koje su vezane i za školska dvorišta i za ugostiteljske objekte, ne želimo da prepustimo slučaju ni jednu porodicu bez obzira koja je škola u pitanju ili koji je kraj u pitanju. Nećemo da čekamo da stotine roditelja izađu na ulice sa slikama narkodilera, mi ćemo to raditi sami sa našim saznanjima i borićemo se protiv njih. Svedoci smo smrtnih slučajeva dece, devojčica koja je umrla u Aranđelovcu, u Beogradu i devojčica koja je umrla u Kragujevcu zato što je konzumirala tableticu koja košta 300-400 dinara. To je danas dostupno deci i mi hoćemo na svaki mogući način da predupredimo tu situaciju i da jasno i glasno kažemo da se ne plašimo ni kakavog narko kartela niti bilo koje osobe koja ima na umu da to može da radi na teritoriji opštine Obrenovac", poručio je Čučković.

Vera Đorđević, predsednica aktiva direktora škola i član Saveta, naglasila je da svi intenzivno rade na tome da bezbednost učenika bude na visokom nivou kada su u pitanju škole i školska dvorišta.

"U Obrenovcu nismo imali posebnih problema koja su alarmantna, uvek može bolje, ali učinićemo sve da unapredimo bezbednost učenika. Ovde smo istakli problem koji imamo u školskim dvorištima van nastave, tada se u dvorištima okupljaju starija deca i smatramo da policija treba redovno da ih obilazi", rekla je Vera Đorđević.

Nemanja Antonijević, rukovodilac Centra za socijalni rad i član Saveta, podsetio je na još jedan veoma ozbiljan problem, a to je prosjačenje dece.

"Radimo na suzbijanju prosjačenja, to je grubo zanemarivanje dece. Prema roditeljima i starateljima i drugim punoletnim licima koja zloupotrebljavaju decu u svrhu prosjačenja ćemo preduzimati sve mere iz nadležnosti organa starateljstva i porodično pravne zaštite u cilju zaštite dece", izjavio je Antonijević i apelovao na građane da deci ne daju novac, naglasivši da im tako ne pomažu, jer deca taj novac ne zadržavaju za sebe, već ga zarađuju za nekog drugog.

"Stručni radnici centra su u poslednje vreme u kontinuitetu preduzimali mere savetodavnog rada, kako sa decom koja imaju poremećaj ponašanja tako i sa decom koja dolaze i po drugim pitanjima, u drugim oblicima zaštite u poremećenim porodičnim odnosima roditelja razvodima brakova. Savetodavno radimo u cilju prevencije asocijalnih ponašanja, to svakako daje rezultate, tako da smo od 1. januara do 25. septembra ove godine imali 48 obaveštenja o deci koja su se pojavaila u nekom od poremećaja ponašanja ili krivičnih dela, prošle godine smo za isti period imali 77 obaveštenja, to je značajno smanjen broj", zaključio je Antonijević.

Predsednica Saveta Olga Mirosavljević podsetila je da je taj Savet osnovan na sednici skupštine Gradske opštine Obrenovac u cilju ostvarivanja društvene brige o građanima i deci i da ga čini tim stručnjaka iz različitih oblasti. Mirosavljević je navela da su članovi Saveta predstavnici škola, predškolske ustanove, Centra za socijalni rad, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, policije, Doma zdravlja Obrenovac, Gradskog zavoda za javno zdravlje i Gradske opštine Obrenovac i da su svi upoznati da su u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i drugim propisima kojima se uređuje tajnost podataka, obavezni da čuvaju sve podatke koje saznaju u obavljanju svojih dužnosti kao članovi Saveta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE