Obrenovac, 29.02.2020

Pokrenuto postrojenje za sekundarnu separaciju otpada


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 01.03.2019.
Potrebno da svaki građanin pokaže spremnost da se odgovorno odnosi prema odlaganju otpada

Foto:lokalnenovine.rs
Nakon pet godina, ponovo je pokrenuto postrojenje za sekundarnu separaciju otpada na deponiji ”Grabača” u Velikom Polju. Postrojenje će pružiti mogućnost da se iz otpada koji se prikupi na teritoriji opštine Obrenovac izdvoji sve ono što može da se reciklira.

Direktor JKP ”Obrenovac, Slavko Berić izjavio je da plan tog preduzeća, osim sekundarne, podrazumeva i pristupanje primarnoj separaciji.

"Da bi se zadovoljili kapaciteti ovog postrojenja moramo da imamo primarno separatisan otpad. Počećemo da delimo kante za separaciju otpada svim institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, školama a onda ćemo širiti ka građanima", rekao je Berić.

Katarina Ćebić iz preduzeća je objasnila kako separacija otpada utiče na zaštitu životne sredine.

"Jedna od aktivnosti koja će unaprediti i zaštiti našu okolinu je primarna separacija, odvajanje reciklabirnog otpada na mestu nastanka. Reč je o suvoj frakciji otpada poput stakla, plastike, limenki i kartona. Pre svega je potrebno da svaki građanin pokaže spremnost da se odgovorno odnosi prema odlaganju otpada, pored osnovnog cilja da se otpad razdvaja na mestu nastanka ovakav način ima jedan edukativni karakter, jer se građanima budi svest o zaštiti životne sredine i svojim primerom utiču pozitivno na najmlađe", istakla je Katarina Ćebić.

Deponija ”Grebača” prostire se na 14,5 hektara, dok je pod komunalnim otpadom trenutno više od 8,5 hektara. Dnevno se isporuči preko 200 tona otpada na nju, a ovim tempom ona će biti u funkciji još desetak godina.

"Izaći ćemo na tržište i prodavaćemo reciklažni otpad, tako da će to biti dodatni izvor prihoda za JKP. Što se tiče same deponije, ove godine je u planu da se uradi požarni put, deonica puta od Valjevskog puta do same deponije će biti asfaltirana. Uradićemo i obnovu biotrnova, sada je u funkciji 6 od 10, oni služe za prevenciju samozapaljivanja, uradićemo još jedan bunar. U planu je i rekultivacija oboda deponije koja se prostire duž budućeg auto-puta", dodao je Berić.

On je ovom prilikom podsetio da se do 3 tone zapremine komunalnog i kabastog otpada može besplatno izručiti na deponiju, dok je cena za pravna lica, po njegovom mišljenju, minimalna i iznosi 412 dinara po toni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE