Obrenovac, 10.12.2018

Čučković: Od Srbije ćemo napraviti bolje mesto za život i sav otpad uklonićemo iz našeg grada


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2018.
Miroslav Čučković, predsednik GO Obrenovac gost TV Studio B

Foto:Printscreen
Pored prvih 25 tona zagađujućih materija na dve lokacije u Obrenovcu pronađeno je još 160 buradi sa, za sada, nepoznatom materijom. U bivšem skladištu građevinskog materijala u Velikom Polju otkriveno je 100 metalnih bačvi od po 180 litara  sa crnom pastozno-želatinastom masom bez mirisa. U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da je na drugom mestu u selu Vukićevica, u zaseoku Markovića kraj, pronađeno još 60 metalnih i pet plastičnih buradi od po 400 litara koji su bili razbacani.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav Čučković, gostujući na televiziji Studio B izjavio je da je ova situacija koja se desila 29. decembra u naselju Vukićevica pokrenula lavinu i da su ljudi  krenuli da zovu i da javljaju gde su još bile pohranjene neke količine otpada.

"Mi smo odmah nakon toga već 30. i 31. decembra izašli na teren i napravljen je uviđaj 31. decembra u 17 časova, neposredno pred Novu godinu. Ljudi iz svih nadležnih službi su bili na terenu i s obzirom da su bila praznična izdanja medija danas je izašla ta vest. Otpad je pronađen 31. decembra i odmah poslat na analizu, lice mesta je od strane policije zaštićeno da ne može niko da priđe dok se ne završi potpuno uviđaj i dok se ne stvore uslovi da se ta količina otpada sa te lokacije, kao i sa ove prethodne dve odnese." - rekao je Miroslav Čučković.

Stručni tim Gradskog zavoda za javno zdravlje izvršio je analizu tri uzorka vode za piće iz individualnih bunara u selu Vukićevica i rezultati se očekuju u narednih desetak dana.

"U naselju Vukićevica mi smo imali dolazak cisterne dva puta nedeljno, sada ide cisterna svaki dan dok ne stignu analize. Prvi preliminarni rezultati kažu da voda u bunarima nije zagađena od tog toksičnog otpada, ali sačekaćemo zvanične rezultate za nekih deset dana." - rekao je Čučković.

Kako navodi predsednik opštine Obrenovac selo Vukićevica nema gradsku vodu, pa su iz tog razloga redovno rađene analize bunarske vode, dok je naselje Veliko Polje priključeno na gradski vodovod i u tom smislu je zaštićeno.

"Oni će dobiti vodu 2020. godine, tih poslednjih sedam sela ka Ubu. Prethodno, za ovu godinu je planirano da se uradi proširenje cevovoda duž valjevskog puta i to ćemo imati tokom ove godine, a paralelno sa tim biće projektovanje svake mreže ponaosob za svako selo, u pitanju je Brović, Piroman, Trstenica, Vukićevica, Orašac, Ljubinić i Dren." - naglasio je Čučković.

Što se tiče samog zemljišta analiza će pokazati da li je i na koji način ono oštećeno i ono će biti zamenjeno.

"Mi smo sa područja Bazne hemije preko 1000 tona opasnijeg otpada nego što je taj sklonili. Taj višedecenijski  industrijski otpad je trajao od 1991. godine na tom prostoru i mi smo izvršili ekshumaciju i samog toksičnog otpada i zemljišta okolo, ali je to koštalo milion eura i očigledno je ta visoka cena odnošenja otpada bila prostor gde su neki videli priliku za biznis, odnosno zakopavajući ga na lične parcele a ne plaćajući tu vrstu nadoknade za reciklažu koja je jako skupa." - izjavio je Čučković.

Institut "Vinča" i Akreditaciono telo MOL su dve zvanično angažovane institucije od strane Opštinskog javnog tužilaštva koje jedino mogu da kažu koja vrsta otpada je tamo i na koji način će biti odneta, a kako najavljuje Čučković  u narednih deset dana tačno će se znati klasifikovana metoda odnošenja tog otpada sa lica mesta. Ovaj otpad posle ispitivanja u ovlašćenoj laboratoriji biće propisno upakovan radi pripreme za transport i predat ovlašćenom operateru na skladištenje i tretman. 

"Narodski rečeno to su ulja, maziva i raznorazne pastelne boje od raznih vidova proizvodnje iz fabrika širom Srbije. Eto to je pohranjeno u tim buradima i ono jeste sa jedinjenjima opasnim po zdravlje i okolinu."- rekao je Čučković.

Obeshrabrujuće je prema najavama Ministarstva za zaštitu životne sredine što tog otpada ima širom Srbije.

"Mi smo kao i u svemu na žalost bili prvaci nečemu što se dosad nije videlo u Srbiji, od poplava pa nadalje, tako da sam ubeđen da ćemo svi mi zajedno od Srbije napraviti bolje mesto za život kada se sve te kontaminirane zone budu otkrile i kada se otpad bude sklonio sa naše teritorije. Imali smo akcident sa pepelištem, imali smo akcident pre neki dan sa filterom koji je odjednom iznedrio veliku količinu pepela koje je palo praktično na stanovništvo, imali smo poplavu, imali smo zemljotres, borben smo narod ostajemo na našem ognjištu i trudićemo se da od Obrenovca napravimo najbolje mesto za život." - rekao je predsednik GO Obrenovac, Miroslav Čučković.

Sve nedaće koje su pogodile Obrenovac nisu zaustavile razvoj ove opštine, tako da se za ovu godinu koja je počela najavljuju veliki projekti. Predsednik opštine Obrenovac , gostujući na televiziji Studio B, nabrojao je samo neke od mnogih.

"Gradićemo dve fiskulturne sale u Zvečkoj i u Skeli, gradićemo novu zgradu Doma zdravlja, imaćemo jednu veliku privatnu investiciju nove bolnice, radićemo tržni centar na ulasku u grad, Akva park, drugu fabriku MEI TA, tako da biće mnogo lepih vesti iz našeg grada."- rekao je Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE