Obrenovac, 18.01.2018

Teška borba protiv ekološkog kriminala


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2018.
Ministar za┼ítite ┼żivotne sredine Goran Trivan ukazuje da ─çe Srbija biti ─Źistija ukoliko svi gra─Ĺani postanu inspektori ┼żivotne sredine.

Foto: lokalnenovine.rs


´╗┐

Ekološki kriminal, posebno kada je u pitanju opasan otpad, nešto je sa ─Źim se inspekcija zaštite ┼żivotne sredine godinama suo─Źava. Iako su svi koji u proizvodnji generišu i opasan otpad po zakonu du┼żni da plate njegovo uništavanje, mnogi to izbegavaju. Inspektori ve─ç decenijama nalaze burad sa otrovnim materijama na livadama, u rekama, na deponijama. U Srbiji nema dovoljno postrojenja za preradu otpada, a izvoz je za ve─çinu preskup.

Svega desetak inspektora u Srbiji kontroliše kako sa otrovnim otpadom postupaju oni koji ga proizvode, ali i operateri koji su zadu┼żeni za njegov tretman.

Otpad sa toksi─Źnim materijama kod Obrenovca prona─Ĺen je nedavno uz pomo─ç gra─Ĺana i BIA, a još se istra┼żuje njegovo poreklo.

Ministar zaštite ┼żivotne sredine Goran Trivan ukazuje da ─çe Srbija biti ─Źistija ukoliko svi gra─Ĺani postanu inspektori ┼żivotne sredine.

"Obrenovac je samo po─Źetak cele te pri─Źe. Da li ─çemo i šta još ponegde prona─çi, to ─çemo videti. Mislim da ─çemo prona─çi, ali i da ─çemo se potruditi da svi dr┼żavni organi urade svoj posao kako treba, što zna─Źi da nije dovoljno da samo prona─Ĺemo mesta na kojima se to nalazi i privedemo lica koja vrše taj kriminal, ve─ç je potrebno da svi pravosudni organi odrade svoj posao", navodi Trivan.

Po zakonu, opasan otpad se u krugu fabrike gde je proizveden mo┼że dr┼żati najdu┼że godinu dana.

U Srbiji se godišnje stvori oko 80.000 tona opasnog otpada. Najve─çi problem je istorijski otpad u propalim fabrikama koga ima još na 80 lokacija, a ne zna se njegova koli─Źina.

Istorijski otpad koji uglavnom ─Źine opasne hemikalije uklonjen je o trošku dr┼żave sa osam lokacija. Devetsto pedeset tona otpada iz Prve iskre u Bari─Źu je prera─Ĺeno u postrojenju u Rakovici, a 120 tona je izvezeno.

"Dobijen je praškasti materijal solidifikat koji je završio u cementari u Beo─Źinu kao sirovina za proizvodnju cementa", napominje Slobodan Aran─Ĺelovi─ç, in┼żenjer tehnologije "Junirisk".

Godišnje se u ovoj fabrici preradi oko 4.000 tona opasnog otpada, a u Srbiji ima još nekoliko sli─Źnih postrojenja.

"Posao jeste rentabilan i mo┼że se zaraditi. Prostora za preradu opasnih i neopasnih otpada, što se mi bavimo, ima za najmanje još pet fabrika u ovoj zemlji", navodi Branislav Ra─Ĺenovi─ç, direktor proizvodnje "Junirisk".

Do sada nisu uspeli pokušaji za izgradnju najsavremenijeg postrojenja za tretman opasnog otpada za koji je Evropska unija ponudila donaciju od 14 miliona evra, jer niko u Srbiji nije ┼żeleo da ustupi lokaciju za tu namenu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE