Obrenovac, 25.08.2019

OVAJ ─îOVEK JE POMOGAO SRBIJI KAD JOJ JE BILO NAJTE┼ŻE


Izvor: Kurir.rs/Sputnjik/Senka Miloš ,Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2017.
Ruski general koji je odbranio Obrenovac vraća se u našu zemlju!

Foto:Youtube Printscreen


´╗┐

Jedna majka koja je dr┼żala dete na drugom spratu okru┼żena vodom vikala je: „Da li ste Amerikanci, da li ste Amerikanci?!“. Mi smo rekli: „Ne, ne, mi smo Rusi“, a ona je rekla: „E, onda u redu“, i odmah nam pru┼żila dete. To je nemoguc╠üe zaboraviti, ka┼że za general Eduard ─îi┼żikov, koga Srbija ne mo┼że zaboraviti.

Javnost u Srbiji upoznala ga je tokom poplava 2014. godine, kada je posle poziva u pomoc╠ü rukovodstva naše zemlje za manje od 12 sati sa spasiocima stigao u Obrenovac.

General Eduard Nikolajevi─Ź ─îi┼żikov, nekadašnji zamenik ministra za vanredne situacije i glavni vojni ekspert Ministarstva za poslove civilne odbrane, vanredne situacije i likvidacije posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, danas je rektor Univerziteta Dr┼żavne protivpo┼żarne slu┼żbe Ministarstva za vanredne situacije iz Sankt Peterburga.

Ekipu novinara iz naše zemlje ugostio je u svom kabinetu iz koga se punih 111 godina upravlja školovanjem najbolje spasila─Źke slu┼żbe na svetu.

Na po─Źetku razgovora pitali su ga koliko je zadovoljan radom Srpsko-ruskog humanitarnog centra:

Veoma sam zadovoljan radom Centra, za njega me vezuje va┼żan doga─Ĺaj iz mog ┼żivota. Bio sam u sastavu grupe spasilaca 2014. godine, rukovodio sam tom grupom. Stigli smo u Obrenovac, stigli smo prvi, bez obzira na to što se Crna Gora, Slovenija, pa i Francuska nalaze blizu, prvi smo krenuli u spasila─Źke operacije sa srpskim kolegama, po─Źeli smo da evakuišemo ljude iz potopljenih kuc╠üa. Zašto je bilo baš tako, zato što je postojao Srpsko-ruski humanitarni centar. Njegovo rukovodstvo je veoma operativno rešilo sva organizaciona pitanja. Dolazak aviona, dozvole za premeštanje grupe spasilaca, kako drumskim tako i avio putem, na mesto vanredne situacije. Tek kada je naša operacija bila završena, po─Źeli su da pristi┼żu i iz drugih dr┼żava. Prošle su tri godine, za to vreme Centar se razvijao, skupio je snagu, zato sam danas uveren da ima mnogo više moguc╠ünosti za sprovo─Ĺenje spasila─Źkih operacija u vanrednim situacijama, ali i za obu─Źavanje, pre svega u domenu protivpo┼żarne bezbednosti.

Predlo┼żili ste Beogradskom univerzitetu Sporazum o saradnji, vaši profesori dolazic╠üe u Srbiju i obrnuto, bic╠üe i razmene studenata. Da li c╠üete zaista otvoriti predstavništvo fakulteta u Centru u Nišu?

Predstavništvo vec╠ü postoji, ali se o tome zbog drugih aktuelnih tema najmanje govorilo. Ostaje da se razmotri pitanje kandidature, odnosno imenovanje predstavnika našeg Univerziteta u Nišu, a pre svega koordinacija rada naše sa drugim visokoobrazovnim ustanovama u Srbiji, ali i sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom.

Malo je poznato da M─îS obezbe─Ĺuje i sve strateške objekte u Rusiji. Da li c╠üe i kolege i studenti iz Srbije proc╠üi takvu obuku?

Tokom obuke naših in┼żenjera, stru─Źnjaka u oblasti protivpo┼żarne bezbednosti, u programu su i pitanja osiguranja bezbednosti na strateškim objektima, postrojenjima naftnih kompleksa i ─Źuvanja njihovih derivata. Naši svršeni studenti se upuc╠üuju u specijalne jedinice koje obezbe─Ĺuju te objekte. Tamo imaju dodatnu obuku. Naravno, ovde je re─Ź o klju─Źnom pitanju, ako pri─Źamo o srpskim studentima i njihovom osnovnom obrazovanju. In┼żenjeri protivpo┼żarne bezbednosti, u oblasti vanrednih situacija, moraju da znaju sve i o tehnogenoj bezbednosti, o tome ih u─Źimo na akademskim osnovnim i master studijama.

Humanitarni centar u Nišu, ali i naša dr┼żava, suo─Źava se sa velikim pritiskom Zapada, koji tvrdi da c╠üe Centar prerasti u vojnu bazu. Koliko ste upoznati sa tim pritiscima, šta mislite o tome?

U humanitarnim operacijama, bez obzira na to da li ima politi─Źkih nesuglasica, po pravilu, sva pitanja se usaglašavaju, a pozicija M─îS Rusije je uvek bila, jeste i bic╠üe van politike, spasavanje ┼żivota i zdravlje ljudi je najva┼żnije. Upravo zbog toga, izvršavajuc╠üi te zadatke, mi dobijamo podršku sa svih strana. Na primer, veoma aktivno sara─Ĺujemo sa finskim spasiocima i vatrogascima, jer nam je Finska pograni─Źna zemlja. Svi rukovodioci, njih šestorica, poslednji put bili su u ovom istom kabinetu. Pri─Źali smo upravo o tome da su naša pitanja van politike. Oni podr┼żavaju taj stav — mi spasavamo ljude. Kada je re─Ź o pritiscima, mi kao niko znamo i osec╠üamo šta je to pritisak, zato što je pritisak na Rusku Federaciju aktivno prisutan vec╠ü tri godine. Pritisak politi─Źara, ali i proameri─Źkih masovnih medija. Ali to nam ne smeta u izvršavanju zadataka. Mi svoj rezultat pokazujemo brojem spasenih ┼żivota i spasene imovine. U svakom slu─Źaju, to narod pozitivno ocenjuje. Vec╠ü sam pomenuo da smo 2014. bili u Srbiji, dr┼żave NATO-a bile srec╠üne i zadovoljne što nas vide tamo, ali bez obzira na to, mi se nismo krili, bili smo na prednjem frontu, pokazali šta i kako umemo. Mislim da smo tu zaslu┼żili i poštovanje predstavnika NATO-a, naroda i rukovodstva Srbije. Kakav god pritisak bio, moramo da ispunjavamo naš dug i ispunjavamo naše obaveze.

Mi smo se na Vašem univerzitetu ose─çali kao kod kuc╠üe, svi znaju ko smo i srda─Źno nas pozdravljaju. Sec╠üate li se posebnog odnosa Srba prema Vašim ljudima?

Naravno, veoma jako smo to osec╠üali, i to na svakom koraku. U Obrenovcu se prevrnuo hidrocikl, dva spasioca su izvukla ─Źoveka koji samo što nije poginuo, jer ga je hidrocikl podvukao pod most. Voda je bila u nivou samog mosta, ali uspeli su da ga izvuku, naš spasilac je zaronio pod most. Nekoliko dana nakon toga, taj ─Źovek i njegova porodica došli su za nama u Šabac i doneli, poklonili nam ikonu u znak zahvalnosti. Na svakom koraku se to zaista osec╠üalo u Srbiji. Bilo je još interesantnih primera, recimo jedna majka koja je dr┼żala dete na drugom spratu okru┼żena vodom vikala je: „Da li ste Amerikanci, da li ste Amerikanci?!“. Mi smo rekli: „Ne, ne, mi smo Rusi“, a ona je rekla: „E, onda u redu“, i odmah nam pru┼żila dete. To je nemoguc╠üe zaboraviti.

Vi ste koliko znamo strastveni lovac. Da li ćete ponovo doći u Srbiju, makar u lov?

Ako se otvori moguc╠ünost, svakako c╠üu doc╠üi. Ali nisam planirao da idem u lov, ┼żelim da vidim ljude sa kojima smo radili. U Šapcu sam upoznao generala Dikovic╠üa, na─Źelnika Generalštaba, s njim smo dobro sara─Ĺivali. ┼Żelim da ka┼żem da je to bilo izuzetno efikasno rukovo─Ĺenje, on je pravi general. Prenesite mu veliki pozdrav od mene. Što se ti─Źe medija, nisu svi isti. Kada smo bili 2014. u Srbiji u po─Źetku nas nisu intervjuisali, morali smo sami da se probijemo, da mi njih kontaktiramo, razli─Źitim redakcijama dajemo informacije sa terena, u datom trenutku to je bilo izuzetno va┼żno. Zatim su se zainteresovali i po─Źeli da nas tra┼że da bi od nas dobili pravu informaciju. Verujem da sada prave informacije mogu da dobiju u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE