Obrenovac, 21.06.2024

OVAKO VIŠE NEĆETE MOĆI DA PLAĆATE U RADNJAMA ŠIROM EVROPE


Izvor: Kurir.rs/Feniks magazin/Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2023.
Velika promena uskoro stupa na snagu, a evo šta to znači za mušterije

Foto:Shutterstock


Nekoliko stvari će se pored cena promeniti za mušterije kad budu kupovali u supermarketima u drugoj polovini 2023. godine!

Postoji novina koja jednako izaziva uzbuđenje i konfuziju jer od jula 2023. godine Maestro funkcija za EC bankovne kartice više neće biti dostupna i to nakon tri decenije. Na teritoriji EU se od jula neće izdavati nove EC kartice sa funkcijom Maestro, a trgovci više neće ni prihvatati takvu funkciju plaćanja.

Funkcija Maestro kartice biće dakle ukinuta širom Evrope od jula 2023. godine. Šta to znači za mušterije kad kupuju? Ako ste sada u panici - nemate razloga za to.

Velika većina stanovnika Nemačke ima EC karticu sa Maestro funkcijom. Takođe je poznato da se takve kartice više neće koristiti kao način plaćanja u Lidlu, Kauflandu, Aldi...

Centar za zaštitu potrošača na svom sajtu objašnjava da je za kupce u maloprodajnim objektima žiro kartica u Nemačkoj potpuno funkcionalna i bez Maestro funkcije. To znači da korisnici mogu i ubuduće da plaćaju i podižu novac karticom kao i obično.

Ranije izdate EC kartice sa funkcijom Maestro važe do isteka roka važenja - objašnjavaju u nemačkom Centru za zaštitu potrošača.

Kupci i dalje mogu bez problema da kupuju u filijalama Kauflanda i Lidla. Iz trgovinskih lanaca navode da je moguće koristiti kartice Girocard, Visa, Mastercard, American Ekspres, V-Pai, GooglePai i ApplePai.

Međutim i dalje postoji glavni problem za vlasnike EC kartica. Za plaćanje u inostranstvu potrebna je druga funkcija kao zamena za Maestro.

- Za plaćanja u inostranstvu banke će od 2023. godine morati da koriste druge sisteme za novoizdate kartice - objašnjavaju u Centru za potrošače.

Alternativno, kupci mogu koristiti i kreditnu karticu za plaćanje u inostranstvu, a da žiro karticu koriste samo u svojoj zemlji. U zavisnosti od banke primenjuju se različiti iznosi provizija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE