Obrenovac, 03.06.2020

OVO APSOLUTNO MORATE DA ZNATE ZBOG VAŠEG ZDRAVLJA


Izvor: Svet nauke,Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2017.
Detaljno zna─Źenje oznaka na ambala┼żama i proizvodima

Foto:Printscreen


´╗┐

Na po─Źetku odmah da pojasnimo šta je to otrov. Otrov mo┼że biti skoro bilo koja supstanca koja se na─Ĺe na nedozvoljenom mestu u nedozvoljeno vreme i u nedozvoljenoj koli─Źini. Pa ─Źak i kuhinjska so, koju svi svakodnevno koristimo, mo┼że biti otrov, ako se koristi ogromnoj u koli─Źini.

Ako neka ambala┼ża ili proizvod sadr┼żi štetne supstance, to ne zna─Źi da ─çe one do─çi do nas i izazvati štetno dejstvo. Put dospevanja otrova u ljudski organizam nije jednostavan i zavisi od mnogo faktora (fizi─Źko-hemijskih osobina, koncentracije, doze, vremena ekspozicije, itd.).

U nastavku teksta, kratko i jasno, bi─çe objašnjena ve─çina oznaka koje mo┼żete na─çi na ambala┼żi proizvoda i proizvodima koje svakodnevno koristite.

Oznake mogu biti predstavljene brojevima i simbolima.

Oznake sa brojevima (naj─Źeš─çe u trouglu sa strelicama i skra─çenica, ali mo┼że se na─çi i oznaka bez strelica, ili samo broj bez skra─çenice)

Broj─Źana oznaka i skra─çenica na plasti─Źnoj ambala┼żi

1 – PET (─Źesto i PETE (skra─çenica od polyethylene terephthalate) – polietilen tereftalat. Ne morate znati šta je polietilen, ni šta je ftalat, ali bi trebalo da znate da su boce izra─Ĺene od ove plastike namenjene jednokratnoj upotrebi. Naravno, to ne zna─Źi da ─çe biti smrtno opasno ako je upotrebite nekoliko puta, ali svakako treba izbe─çi dugoro─Źno koriš─çenje ovih boca, pre svega, iz higijenskih razloga. Neka istra┼żivanja su pokazala da postoji mogu─çnost da ispuštaju antimon i toksi─Źne supstance koje remete rad hormona, ali o tome nešto kasnije.

2 – HDPE (nekad i HDP (skra─çenica od high density polyethylene)) – polietilen visoke gustine. Ovde je re─Ź o tzv. „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja verovatno─ça ispuštanja štetnih supstanci.

3 – PVC (nekad i 3V (skra─çenica od polyvinylchloride)) – polivinil hlorid. Ovu vrstu plastike trebalo bi izbegavati, kada se radi o pakovanju proizvoda za li─Źnu upotrebu. Da bi se poboljšala mehani─Źka svojstva ove vrste plastike, proizvo─Ĺa─Źi ─Źesto prilikom proizvodnje dodaju tzv. plastifikatore, naj─Źeš─çe ftalate, koji remete rad hormona ako se na─Ĺu u ljudskom organizmu. Me─Ĺutim, ─Źesto mo┼żete nai─çi da na nalepnici PET ambala┼że stoji i broj 3, pored broja 1. Molim bez panike, jer to samo zna─Źi da je upravo ta nalepnica izra─Ĺena od PVC materijala, koji prakti─Źno ne uti─Źe na vas, dok pijete te─Źnost iz boce.

4 – LDPE (skra─çenica od low density polyethylene)) – polietilen male gustine. Kao i vrsta plastike pod brojem 2, spada u bezopasnu kategoriju. Ne koristi se za izradu plasti─Źnih boca, ve─ç uglavnom za izradu plasti─Źnih kesica za namirnice, kao i kesa koje nalazimo u marketima na kasi.

5 – PP (skra─çenica od polypropylene) – polipropilen. Još jedna od „dobrih“ plastika. Obi─Źno je bele boje ili je poluprozirna. U svakodnevnom ┼żivotu, naj─Źeš─çe je mo┼żemo videti kao vrstu plastike koja se koristi za izradu ─Źaša za jogurt i kiselo mleko.

6 – PS (skra─çenica od polystirene) – polistiren. Plastika koju naj─Źeš─çe sre─çemo kod jednokratnih ─Źašica za kafu, ili u ambala┼żi brze hrane. Ova plastika mo┼że isputiti stiren, jedinjenje koje po nekim istra┼żivanjima mo┼że uticati na pojavu raka i drugih oboljenja. Zbog toga, kao i kod PET ambala┼że, treba izbe─çi njeno višekratno koriš─çenje.

7 – PC (ili bez oznake) – To je najlošija vrsta plastike za prehrambene proizvode, jer mo┼że ispustiti hemikaliju BPA (bisphenol A). Stoga, skoro da je i ne mo┼żemo sresti kod ambala┼że proizvoda koji se koriste za li─Źnu upotrebu. Tako─Ĺe, mnoge flašice za bebe, kao i druga oprema, imaju naglašeno da ne sadr┼że BPA (BPA free).

Broj─Źana oznaka i skra─çenica na papirnoj i kartonskoj ambala┼żi

20 – Kartonska ambala┼ża – uglavnom se koristi za kartonske kutije namenjene transportu (talasasti karton).
21 – Razne vrste papira – novine, ─Źasopisi, katalozi (ravan karton)
22 – Kancelarijski papir, knjige
23 – Karton (ambala┼ża za nesmrznutu hranu, ─Źestitke, korice knjiga)

Broj─Źana oznaka i skra─çenica za metale

40 – ─îelik (FE)
41– Aluminijum (ALU)

Broj─Źana oznaka i skra─çenica za drvene materijale

50 – Drvo (FOR)
51 – Pluta (FOR)

Broj─Źana oznaka i skra─çenica za tekstilne materijale

60 – Pamuk (TEX)
61 – Juta (TEX)

Broj─Źana oznaka i skra─çenica za staklo

70 – Bezbojno staklo (GL)
71 – Zeleno staklo (GL)
72 – Sme─Ĺe staklo (GL)

Broj─Źane oznake na višeslojnoj ambala┼żi – ambala┼ża koja se dominantno sastoji od papira i kartona, ali se ne mo┼że ru─Źno rastaviti na sastavne materijale

80 – Papir i karton u kombinaciji sa metalima
81 – Papir i karton u kombinaciji sa plastikom – kartonski tanjiri, ambala┼ża za sladoled
82 – Papir i karton u kombinaciji sa aluminijumom
83 – Papir i karton u kombinaciji sa belim limom
84 – Papir i karton u kombinaciji sa plastikom i aluminijumom – tetrapak, mleko, sokovi
85 – Papir i karton u kombinaciji sa plastikom, belim limom i aluminijumom

Broj─Źane oznake na višeslojnoj ambala┼żi – ambala┼ża koja se dominantno sastoji od plastike i stakla, ali se ne mo┼że ru─Źno rastaviti na sastavne materijale

90 – Plastika/aluminijum
91 – Plastika/beli lim
92 – Plastika/raznovrsni metali
95 – Staklo/plastika
96 – Staklo/aluminijum
97 – Staklo/beli lim
98 – Staklo/raznovrsni metali

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE