Obrenovac, 15.02.2019

OVO BANKE U SRBIJI NISU SMELE DA VAM NAPLA─ćUJU


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2018.
Ako imate bilo koji kredit, mo┼żete da ih TU┼ŻITE!

Foto:Printscreen,Dado ─Éilas/Ilustracija


´╗┐

Apelacioni sud u Beogradu doneo je prvu pravosna┼żnu presudu po kojoj banka nema pravo da napla─çuje trošak obrade kredita, odnosno proviziju za obradu kredita.

Kako je re─Źeno u Udru┼żenju bankarskih klijenata Efektiva, re─Ź je o jednokratnom trošku koji banke napla─çuju prilikom odobrenja kredita, odbijaju─çi ga u odre─Ĺenom procentualnom iznosu od iznosa odobrenog kredita.

„Ovo je prva pravosna┼żna (kona─Źna) presuda po tom osnovu doneta od strane Apelacionog suda u Beogradu. Pre toga su donete dve identi─Źne na Višem sudu u Somboru“, ka┼że predsednik Udru┼żenja Dejan Gavrilovi─ç.

Presudom je utvr─Ĺeno da je ništava odredba ugovora kojom je ugovorena ova naknada, a koja je suprotna ─Źlanu Zakona o obligacionim odnosima, koji definiše kamatu kao jedinu cenu kredita. Sud u presudi konstatuje da nije jasno na koje stvarne troškove se odnosi naplata ove provizije, ni da li ih stvarno ima, obzirom da je banka sve svoje troškove morala ve─ç da ukalkuliše u kamatu, kao cenu prodatog novca, objašnjava on.

„Banke u Srbiji su na ovaj na─Źin, poslednjih 15 godina od gra─Ĺana i privrede Srbije naplatile više od 100 miliona evra. Samo na stambenim kreditima, kojih u Srbiji trenutno ima oko 90.000, ako se uzme da je prose─Źan iznos kredita bio oko 50.000 evra a prose─Źan procenat napla─çene provizije za obradu kredita bio 1 odsto, dolazi se do iznosa od 45 miliona evra napla─çenih samo na ovom tipu kredita“, navodi Gavrilovi─ç.

Da je ovaj trošak fiktivan, a ne stvari trošak, pokazuje pore─Ĺenje dva kredita, jednog na iznos od 1.000 evra a drugi na iznos od 10.000 evra.

Banka sa oba klijenta obavi isti posao realizacije kreditnog posla i na oba kredita naplati 1 odsto od odobrenog iznosa, što zna─Źi da na prvom zaradi 10 evra a na drugom 100 evra, za potpuno isti posao, ka┼że on.

Prema Gavrilovi─çevim re─Źima, pravo na povra─çaj imaju svi korisnici kredita koji su platili proviziju za obradu kredita, bez obzir na to da li je re─Ź o fizi─Źkim ili pravnim licima. Svi tipovi kredita (stambeni, keš, potroša─Źki, auto, biznis, privreda, krediti za adaptaciju itd), kao i krediti koji su ispla─çeni u bilo kojoj valuti (dinarski, evro i švajcarski franak).

„Pravo na povra─çaj se ostvaruje tu┼żbom, nema zastare za ove postupke, tako da mogu da tu┼że svi koji su unazad 15 godina, od kada strane banke posluju u Srbiji, podigli neki od kredita. Tako─Ĺe, bez obzira na to da li je kredit otpla─çen ili je još uvek u otplati“, naveo je Gavrilovi─ç.

On podse─ça da svi koji ┼żele da ostvare ovo pravo, mogu to uraditi preko Udru┼żenja Efektiva koje obezbe─Ĺuje besplatnu pravnu pomo─ç za svoje ─Źlanove.

Gavrilovi─ç navodi da je i Narodna banka Srbije nedavno poslala dopis svim bankama u kom ih upozorava da trošak obrade kredita ne mogu da napla─çuju u procentualnom iznosu, te da on ne sme da bude zamena za prenisko odre─Ĺenu kamatnu stopu, a ─Źime se klijenti dovode u neravnopravan polo┼żaj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE