Obrenovac, 04.06.2020

OŽIVLJAVAJU NEMANJIĆE


Izvor: Beoinfo,Lokalne novine | Obrenovac, 13.07.2017.
Na fasadi Starog dvora 4D projekcija povodom osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja

Foto:Promo
Multimedijalni spektakl - Nemanjići predstaviće lozu Nemanjića 4D projekcijom na fasadi zgrade Starog dvora 14. 15. i 16. jula od 21 čas, najavljeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru. Povod je osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Nemanje Prvovenčanog.

Gradski menadžer Goran Vesić podsetio je da je ovaj projekat veoma važan za naše društvo jer ove godine obeležavamo osam stotina godina od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog.

- To je prava prilika da se kao podsetimo Nemanjića i počnemo kao društvo da komuniciramo sa našim srednjim vekom jer to do sada nismo radili. Na projekciji koja će biti na fasadi Starog dvora biće predstavljeni vladari iz loze Nemanjića koji su vladali Srbijom preko 200 godina, kao i najvažniji događaji iz tog perioda. Na taj način ćemo dati doprinos da neke mlađe generacije saznaju više o Nemanjićima i nauče nešto o našoj prošlosti - rekao je Vesić.

On je dodao da će sve što se radi ove godine, uz podizanje spomenika Stefanu Nemanji, za šta će konkurs biti raspisan u narednih nekoliko nedelja a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dati doprinos tome da počnemo da se na pravi način odnosimo prema kulturnoj i istorijskoj zaostavštini srednjeg veka.

- Drago mi je što je Grad Beograd učestvovao u ovom projektu, nadam se da će biti i drugih aktivnosti i pozivam sve građane da dođu ova tri dana ispred Skupštine grada i uživaju jer će zaista imati šta da vide - rekao je Vesić zahvalivši svima koji su podržali ovaj projekat, pre svega Ministarstvu kulture i informisanja, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture i informisanja za digitalizaciju, rekao je da je će ovo ministarstvo nastaviti da podržava projekte kojima se afirmiše bogata prošlost i istorija Srbije.

- Nadamo se da će se ovaj projekat nastaviti i da ćemo na ovakav način predstaviti i druge naše dinastije, umetnike, slikare, vajare i da ćemo mladim generacijama i svim građanima Srbije i u drugim gradovima pokazati ovakve multimedijalne projekcije - rekao je Masliković.

Mirjana Andrić, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, istakla je da će na ovaj način jedan važan deo naše istorije na poseban način biti dostupan široj javnosti jer je do sada bio nepravedno zapostavljen.

Konferenciji za novinare prisustvovala je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE