Obrenovac, 25.08.2019

O┼ŻEC odr┼żao tribinu ÔÇśNulta tolerancija za nasilje nad ┼żenamaÔÇÖ


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 29.09.2017.
Obrenova─Źki ┼żenski centar je, u okviru programa ÔÇśUnapre─Ĺenje rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja nad ┼żenamaÔÇÖ organizovao tribinu ÔÇśNulta tolerancija za nasilje nad ┼żenamaÔÇÖ

Foto:Printscreen


´╗┐

 Skup je ispratio i pozorišni komad "Valcer dijabolik", dramske trupe "Hator" , a kompletan program podr┼żao je Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Podaci govore da je od po─Źetka godine 85 lica sa teritorije opštine Obrenovac prijavljeno Osnovnom javnom tu┼żilaštvu za nasilje u porodici, od kojih je 25 optu┼żeno.

"Va┼żno je izneti podatak da je do sada 16 lica pritvoreno, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršilo ovo krivi─Źno delo. Uglavnom su ┼żrtve nasilja u porodici ┼żene i deca i oni ─Źine 95% statistike za podru─Źje naše opštine, a verujem i šire. Mora se priznati da smo u 20 slu─Źajeva odlu─Źili da odbacimo krivi─Źne prijave, dve istrage su obustavljene, jer je tu┼żilaštvo ustanovilo da nema dovoljno dokaza za dalje krivi─Źno gonjenje," rekao je Milan Stanojevi─ç, zamenik javnog tu┼żioca.

Zakon o spre─Źavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna, u velikoj meri je izmenio postupak pri bilo kakvom ugro┼żavanju bezbednosti dece ili ┼żena.

"Mnogo je stvari promenjeno kada je nasilje nad ┼żenama u pitanju. Prvo bih da pomenem novi zakon po kome se adekvatnije, br┼że i na neki na─Źin za ┼żene bolje rešavaju odre─Ĺene situacije. Naravno, to nikada ne─çe biti dovoljno, jer ─çemo se uvek sretati sa tim problemom i u godinama koje dolaze. Moramo da znamo da to nije specijalnost Srbije, niti Balkana, nasilje nad ┼żenama se dešava svuda, pa i u mnogo razvijenijim zemljama. Ono što je vrlo bitno jeste da je ono prepoznato i da se na tome intenzivno radi, " navodi koordinatorka Sigurnih ku─ça Vesna Stanojevi─ç.

O┼ŻEC je 5. septembra obele┼żio 12 godina od osnivanja, a ova tribina je pokazala da nastavljaju sa svojim aktivnostima, uprkos teškim uslovima za rad.

"Svake godine slavimo radno naše ro─Ĺendane i ceo tim je ponosan na ─Źinjenicu da trajemo 12 godina. Jako su teški uslovi za rad, ali organizacija se ne da i, kao što vidite, postojimo toliko godina. Ova tribina "Nulta ta─Źka tolerancije za nasilje nad ┼żenama" je deo programa "Unapre─Ĺenje rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja u porodici", " objašnjava Biljana Bogdanovi─ç, predsednica Obrenova─Źkog ┼żenskog centra.

Cilj okupljanja je da se izmeni statistika, koja ka┼że da je svaka druga ┼żena u Srbiji do┼żivela neki oblik fizi─Źkog nasilja, a svaka tre─ça fizi─Źki napad nekog od ─Źlanova porodice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE