Obrenovac, 28.05.2020

Obrenova─Źki penzioneri na besplatnom izletu


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 16.09.2017
Penzioneri su imali priliku da obi─Ĺu Fru┼íku Goru i znamenitosti Vojvodine


´╗┐

 Po─Źetkom 2017. godine Gradska opština Obrenovac pokrenula je niz programa koji su namenjeni poboljšanju uslova ┼żivota i društvenog aktivizma starijih sugra─Ĺana. Jedan od tih programa koji je namenjen penzionerima podrazumeva izlet za penzionere koji se organizuje svake subote u cilju unapre─Ĺenja njihovog slobodnog vremena.

Tokom prole─ça i leta penzioneri su imali priliku da obi─Ĺu Oplenac, crkvu svetog ─Éordja, Kraljeve vinograde i da uzivaju u lepotama Šumadije, a nastavkom ovog programa omogu─çen im je obilazak Vojvodine i njenih znamenitosti.

Jedna grupa obrenova─Źkih penzionera otišla je na besplatan izlet, koji je za njih organizovala Gradska opština Obrenovac. Predsednik opštine Obrenovac, Miroslav ─îu─Źkovi─ç , ─Źlanovi ve─ça Obrad Isailovi─ç i Miloš Stankovi─ç su zajedno sa našim najstarijim sugra─Ĺanima posetili Frušku Goru i njenu okolinu. 

Penzioneri su imali priliku da posete manastir Novo Hopovo, jedan od najzna─Źnijih spomenika kulture u Vojvodini podignut u ─Źetrnaestom veku, koji se nalazi na ju┼żnim obroncima Fruške gore, nedaleko od Iriga. Tokom istorije bio je epicentar mnogih zbivanja, tako da mo┼żemo re─çi da je istorija manastira veoma bogata.U manastiru su mošti svetog Teodora Tirona, hriš─çanskog sveca iz ─Źetvrtog veka. 

Nakon obilaska manastira Hopovo, naši penzioneri krenuli su put Kovilja, gde su posetili rodnu ku─çu Laze Kosti─ça, kao i manastir Kovilj.

 Rodna ku─ça Laze Kosti─ça  nalazi se pokraj crkve  Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj je kršten. Ta ku─ça i danas ─Źuva uspomenu na Kosti─ça, ali i vrednosti za koje se zalagao ovaj veliki intelektualac, pesnik, filozof, pozorišni kriti─Źar, poliglota, doktor prava, akademik i prvi predsednik Srpskog novinarskog društva.

Srpski pravoslavni manastir Kovilj sa crkvom posve─çenom sv. arhan─Ĺelima Mihajlu i Gavrilu prema predanju je osnovao sv. Sava. Prvi put se pominje sredinom 17. veka. Savremena crkva je zadu┼żbina Petra Andrejevi─ça iz Sremskih Karlovaca, a izgra─Ĺena je sredinom 18. veka. 

"Mi smo imali veliku ┼żelju da se odu┼żimo najstarijim sugra─Ĺanima na ovaj na─Źin, da organizujemo besplatne izlete za obilazak naše prelepe Srbije i da na ovaj na─Źin upodobimo njihov ┼żivot u smislu slobodnog vremena i u smislu svega onoga što su oni zaslu┼żili od nas kao društva i da mi kao opština budemo neko ko ─çe pru┼żiti jednake šanse za sve."- rekao je predsednik opštine Obrenovac, Miroslav ─îu─Źkovi─ç.

Kroz razgovor sa penzionerima zaklju─Źili smo da ve─çina njih nije imala priliku da obidje ove znamenitosti  i kako ka┼żu zahvalni su opštini Obrenovac koja na ovaj na─Źin izlazi u susret najstarijoj populaciji, jer ovakav vid izleta uz prijateljsko druzenje i toplu re─Ź im mnogo zna─Źi.

Izlet ispunjen brojnim zanimljivim sadr┼żajima, pun dru┼żenja i pozitivne energije nastavljen je kako i dolikuje uz muziku u restoranu "Lova─Źka ─Źarda" u Kovilju. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE