Obrenovac, 16.10.2019

Obrenovački penzioneri na besplatnom izletu


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 16.09.2017
Penzioneri su imali priliku da obiđu Frušku Goru i znamenitosti Vojvodine
 Početkom 2017. godine Gradska opština Obrenovac pokrenula je niz programa koji su namenjeni poboljšanju uslova života i društvenog aktivizma starijih sugrađana. Jedan od tih programa koji je namenjen penzionerima podrazumeva izlet za penzionere koji se organizuje svake subote u cilju unapređenja njihovog slobodnog vremena.

Tokom proleća i leta penzioneri su imali priliku da obiđu Oplenac, crkvu svetog Đordja, Kraljeve vinograde i da uzivaju u lepotama Šumadije, a nastavkom ovog programa omogućen im je obilazak Vojvodine i njenih znamenitosti.

Jedna grupa obrenovačkih penzionera otišla je na besplatan izlet, koji je za njih organizovala Gradska opština Obrenovac. Predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković , članovi veća Obrad Isailović i Miloš Stanković su zajedno sa našim najstarijim sugrađanima posetili Frušku Goru i njenu okolinu. 

Penzioneri su imali priliku da posete manastir Novo Hopovo, jedan od najznačnijih spomenika kulture u Vojvodini podignut u četrnaestom veku, koji se nalazi na južnim obroncima Fruške gore, nedaleko od Iriga. Tokom istorije bio je epicentar mnogih zbivanja, tako da možemo reći da je istorija manastira veoma bogata.U manastiru su mošti svetog Teodora Tirona, hrišÄ‡anskog sveca iz četvrtog veka. 

Nakon obilaska manastira Hopovo, naši penzioneri krenuli su put Kovilja, gde su posetili rodnu kuću Laze Kostića, kao i manastir Kovilj.

 Rodna kuća Laze Kostića  nalazi se pokraj crkve  Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj je kršten. Ta kuća i danas čuva uspomenu na Kostića, ali i vrednosti za koje se zalagao ovaj veliki intelektualac, pesnik, filozof, pozorišni kritičar, poliglota, doktor prava, akademik i prvi predsednik Srpskog novinarskog društva.

Srpski pravoslavni manastir Kovilj sa crkvom posvećenom sv. arhanđelima Mihajlu i Gavrilu prema predanju je osnovao sv. Sava. Prvi put se pominje sredinom 17. veka. Savremena crkva je zadužbina Petra Andrejevića iz Sremskih Karlovaca, a izgrađena je sredinom 18. veka. 

"Mi smo imali veliku želju da se odužimo najstarijim sugrađanima na ovaj način, da organizujemo besplatne izlete za obilazak naše prelepe Srbije i da na ovaj način upodobimo njihov život u smislu slobodnog vremena i u smislu svega onoga što su oni zaslužili od nas kao društva i da mi kao opština budemo neko ko će pružiti jednake šanse za sve."- rekao je predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković.

Kroz razgovor sa penzionerima zaključili smo da većina njih nije imala priliku da obidje ove znamenitosti  i kako kažu zahvalni su opštini Obrenovac koja na ovaj način izlazi u susret najstarijoj populaciji, jer ovakav vid izleta uz prijateljsko druzenje i toplu reč im mnogo znači.

Izlet ispunjen brojnim zanimljivim sadržajima, pun druženja i pozitivne energije nastavljen je kako i dolikuje uz muziku u restoranu "Lovačka čarda" u Kovilju. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE