Obrenovac, 25.08.2019

PAZITE ŠTA KUPUJETE DECI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 09.09.2017.
Svaka deseta igračka opasna po zdravlje

Foto:Promo
Roditelji u Srbiji i dalje nisu sigurni da li su igračke koje kupuju deci zdravstveno ispravne i bezbedne.

Poslednje analize pokazale su da su upravo one u navećem procentu bile neispravne zbog dodatka omekšivača i raznih drugih nedozvoljenih supstanci.

Tokom prošle godine od svih uzoraka predmeta od opšte upotrebe, koje je kontrolisao Institut za javno zdravlje "Batut", u koje spadaju dečije igračke, kućna i lična kozmetika, ambalaža, posuđe, najviše nepravilnosti, pronađeno je u upravo dečijim igračkama i to u onima koje su uvezene u Srbiju.

Naime, od ukupno 636 kontrolisanih uzoraka, 77 je ocenjeno kao neispravno kada su rađene fizičko - hemijske analize. Farba koja se skida sa igračaka i ostaje na dečijim rukama, sitni delovi koje mališani mogu progutati, oštre ivice, neispravna deklaracija hemijskih elemenata, prisustvo omekšivača, najčešće su bile neispravnosti koje su pronađene i koje su i sami roditelji mogli da primete.

Posle igračaka, najviše neispravnosti pronađeno je u posuđu i sredstvima za održavanje lične higijene. Tokom prošle godine ukupno je kontrolisano 9.989 uzoraka igrački, kozmetike, posuđa i ambalaža na fizičko - hemijsku ispravnost i samo 264 uzoraka je bilo neispravno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE