Obrenovac, 22.02.2019

Sistem ”Siguran grad” u Obrenovcu(FOTO,VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2018.
Ministar Stefanović je obišao Policijsku stanicu Obrenovac u kojoj je otvoren monitoring centar sa kojim je povezano 45 kamera postavljenih, a predviđeno je 250 u narednom periodu, koje će omogućiti da bezbednost građana u Obrenovcu bude još veća.

Foto:lokalnenovine.rs
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović posetio je danas  Obrenovac i izjavio da je cilj Ministarstva da svaku školu, vrtić, raskrsnicu i druga prometna mesta pokrije video nadzorom što će, kako je ocenio, doprineti većoj sigurnosti i bezbednosti građana i smanjenju stope kriminaliteta.

Stefanović je obišao Policijsku stanicu Obrenovac u kojoj je otvoren monitoring centar sa kojim je, povezano 45 kamera postavljenih u ovom mestu, a predviđeno je 250 u narednom periodu, koje će omogućiti da bezbednost građana u Obrenovcu bude još veća.

"Do kraja kad budu sve tri faze gotove biće umrežene sve škole, sva obdaništa, pošto u većini škola postoji video nadzor urađen u zavisnosti od tehničkih karakteristika mi ćemo to umrežiti. Urađen je panik taster u Cicibanu, što znači da kad dođe do neke varijante vršnjačkog nasilja, pritiskom na taster pet sekundi treba da se desi reakcija. Takođe javljači požara, alarmni sistem noću od 21 do 05 koji će javljati centrali ukoliko neko povredi prostor.Imamo sva četiri ulaza i izlaza iz grada pokrivena, Surčinski most, Valjevski i Šabački put." - rekao je član Veća GO Obrenovac Predrag Jovanović.

Inteligentni video nazor registruje boju, tip vozila, registruje da li su tablice pod nekom vrstom potrage i ide do toga da može da radi i detekciju lica.

"Sistem je završen 70 i nešto posto, više nije bilo moguće jer je tek 8. januara potpisan ugovor, ali biće završen 100 posto i tek tada ga unapređujemo posle nekih šest meseci na osnovu primedbi Policijske stanice. Do kraja godine se očekuje da grad bude pokriven sa svih 250 kamera." - rekao je Milorad Grčić, v.d direktora EPS-a.

Kako navode iz Gradske opštine Obrenovac odvojena su sredstva za drugu fazu radova u kojoj će biti postavljeno 110 kamera na postojećih 45, dok treća i četvrta faza podrazumevaju pokrivenost puteva ka selima. Suština je da je ova softverska platforma toliko moćna da može da dozvoli nadogradnju u narednih mnogo godina.

 - Postavljanje panik tastera omogućiće brzu i pravovremenu komunikaciju građana i policije, a uz pomoć kamera visoke rezolucije policijaci će u svako doba dana i noći moći da uoče tablice vozila, lica koja mogu biti pod potragom, ali i svaku drugu pojavu koja može ugrožavati javni red  i mir -  rekao je Stefanović.

 Uvođenje ovog sistema, dovešće do smanjenja stope kriminala ali i do toga da se građani Obrenovca i svake druge opštine u Srbiji osećaju sigurno i bezbedno. Stefanović je istakao da će Ministarstvo nastaviti da ulaže u opremu i obuke policijskih službenika, kako bi oni u obavljanju svog posla bili efikasniji u zaštiti zajednice, ali i sopstvenog života. 

Zahvalivši se opštini Obrenovac na  pomoći u izgradnji video nadzora, Stefanović je ocenio da je ta saradnja dobar primer kako lokalna  samouprava, policija i građani dobro funkcionišu.

- Ministarstvo unurašnjih poslova nastaviće sa daljim opremanjem policijskih  službenika, a zajedno sa Republikom, drugim ministarstvima, Gradom Beogradom, lokalnim samoupravama kroz sistem „Siguran grad“ nastojaće da svako mesto u Srbiji tehnički opremi kako bi policija bila još čvršći oslonac bezbednosti svih građana - zaključio je Stefanović.  

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE