Obrenovac, 25.08.2019

PARADA PONOSA NA JESEN


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.07.2017.
Beograd Prajd zakazan za 17. septembar

Foto:Nebojša Mandić
Organizacioni odbor Parade Ponosa Beograd saopštio je da će Beograd Prajd 2017, pod sloganom "Za promenu" biti održan 17. septembra.

Skup je počeo minutom ćutanja kao podrškom borbe protiv nasilja nad ženama.

Član Organizacionog odbora, Goran Miletić, pozvao je sve da 17. septembra, u 12 časova prisustvuju šetnji navodeći da su organizatori "otvoreni za sve koji žele da dođu i podrže prava LGBT zajednice ali ne i za one koji svojim dolaskom žele da krše prava LGBT zajednice".

"Mi želimo da vidimo hrabre ljude koji su se ranije plašili da dođu da ove godine dođu i budu sa nama", rekao je Miletić, pozivajući i novinare i političare ali i Međunarodnu zajednicu da se svi uključe i prisustvuju šetnji.
On je podsetio da je Prajd zabranjen u mnogim zemljama dok sa Beogradom to nije slučaj.

Govoreći o sloganu član organizacionog odbora, Aleksandar Savić je obajsnio da naziv upućuje na to da su napadi na LGBT osobe svakodnevni i da se neke promene moraju dešavati, a da bi se to desilo moraju se svi uključiti.

Šetnja će, najavljeno je, početi u 12 sati, a trasa će biti od trga na Slaviji do trga Republike, uz obećanje da će mere policije i zaštite biti na najvišem mogućem nivou.

"Mi ove godine ne očekujemo nikakve tenzije i znatno manji broj policajaca", rekli su organizatori.

Kako je rečeno među zahtevima koji će biti upućeni su sankcionisanje nasilja, usvajanje zakona o rodnom identitetu, o registrovanim istopolnim zajednicama, podsticanje objektivnog i nesanzacionalističkog izvestavanja o pripadnicima LGBT zajednice, reforma sistema obrazovanja i usvajanje zakona koji će prepoznati vršnjačko nasilje uzrokovano homofobijom.

Pre Parade Ponosa održaće se nedelja ponosa koja počinje 11.septembra tokom koje će biti održane razne kulturne manifestacije, predavaja i događaji namenjeni osnaživanju zajednice.

Organizacioni odbor ove godine čini 7 organizacija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE