Obrenovac, 04.08.2020

Parovi u Srbiji ne odustaju od borbe za potomstvo


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2017.
Više od polovine od 1.100 ispitanika u Srbiji leči sterilitet od jedne do pet godina, oko 26 odsto leči sterilitet od šest do deset godina, a podjednako su zastupljeni muški i ženski sterilitet, rezultati su ankete koju je sprovelo Udruženje Šansa za roditeljstvo

Foto:Profimedia
Kako se navodi u anketi sprovedenoj ove godine, najčešći problem i dijagnoze su loš spermogram (43 odsto) i problemi sa jajovodima (21 odsto).

 

Više od 70 odsto ispitanika daje prednost privatnim klinikama u odnosu na državne, a starosna dob parova koji su u borbi za bebu kreće se od 28 do 42 godine, piše u saopštenju.

Dodaje se da samo jedan odsto ispitanika odustao od dalje borbe što pokazuje veliku želju parova da dođu do potomstva.

Svaki drugi ispitanik odgovorio je da parovi nisu dovoljno upoznati s procesom vantelesne oplodnje.

Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović rekla je da podatak da polovina anketiranih razgovara o problemu steriliteta, a ipak ne nailazi na informacije koje su potrebne u javnosti.

- Anketa je pokazala da je skoro jednaka zastupljenost muškog i ženskog steriliteta, a zabrinjavajući je podatak da raste broj nepoznatog uzroka steriliteta. Veliki broj parova u Srbiji dugo leči sterilitet bez obzira na godine, a čak 80 odsto ispitanika ima manje od 42 godine, što znači da su ovim problemom zahvaćeni najviše parovi u reproduktivnom dobu - rekla je Sandra Jovanović.

Anketu "Sterilitet i vantelesna oplodnja" sprovelo je Udruženje Šansa za roditeljstvo u periodu od februara do septembra 2017. na uzorku od 1.100 ljudi koji imaju problem s neplodnošću.

Procenjuje se da u Srbiji ima više od 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE