Obrenovac, 20.01.2019

ČEKA NAS PAKAO!


Izvor: glasamerike.net,Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2018.
Do kraja veka temperatura u Srbiji viša za pet stepeni!

Foto:Profimedia
Novi zakon o klimatskim promenama, koji će biti usvojen do kraja godine, predviđa da se prati emisija gasova sa efektom staklene bašte u okruženju i da se, ako je potrebno, donose mere za njihovo smanjenje i u Srbiji, najavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Na skupu "EU - Srbija TALANOA", koji je održan u sredu u Beogradu, Trivan je rekao da Srbija, za sada ne emituje gasove staklene bašte koji ugrožavaju bezbednost.

Takođe, on je ocenio da u Srbiji nema dovoljno svesti i da se ne primenjuju svi standardi za zaštitu životne sredine. U to će morati da se uključe sva ministarstva, izjavio je Trivan i dodao da će nakon usvajanja Zakona o klimatskim promenama najteža biti njegova primena.

Kako je rekao ministar, biće korišćeni svi instrumenti prinude - od inspekcije do suda, kako bi se primenio zakon.

Po rečima predstavnice Regionalnog saveta za saradnju Ane Vuković klimatske promene su ubrzane i moguće je da će cilj koji je postavljen na Pariskoj konferenciji 2015. godine, da se ne dozvolio globalno zagrevanje veće od dva stepena, biti pomereno na tri stepena.

"Temperatura je na Zapadnom Balkanu od 1961. godine povećana za 1,2 stepena", rekla je Vuković i dodala da bi do kraja 21. veka temperatura u Srbiji mogla da poraste do pet stepeni.

Suptropska klima prodire sa juga na teritoriju Zapadnog Balkana hiljadu kilometara za 100 godina, pa će se sužavati hladni planinski predeli, istakla je Vuković i objasnila da se najviše se zagreva centralni deo Srbije, a da se padavine se pomeraju ka maju.

“Temperature će biti sve ekstremnije kao i padavine”, rekla je Vuković, dok je direktorka sektora za klimatske promene pri Evropskoj komisiji Elina Bardram podsetila da je do sada 127 zemalja sveta prihvatilo obavezu da sprovodi Pariski dogovor o klimatskim promenama 2015. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE