Obrenovac, 25.04.2019

PAPRENE KAZNE


Izvor: Sputnjik,Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2017.
Spremite se za vojsku, sti┼żu plave koverte!

Foto:Profimedia


´╗┐

Pozivi za vojne ve┼żbe koji poslednjih nedelja sti┼żu na adrese vojnih obveznika uznemirili su javnost u Srbiji. Svi rezervisti ─çe biti pozvani, bar jednom.

Mnogi su poziv shvatili kao znak da Srbija momentalno mora da se brani. Odgovorni tvrde da nema razloga za strah i da dr┼żava nije ugro┼żena.

Iz Vojske Srbije objašnjavaju da su ve┼żbe deo redovne procedure. Ve┼żbe su izuzetno va┼żne za odbranu zemlje, ka┼że kapetan fregate Jovan Krivokapic╠ü, portparol Ministarstva odbrane. 

"Pozivi za vojnu ve┼żbu rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktuelnom bezbednosnom situacijom, situacijom u regionu i migrantskom krizom. Ve┼żbe rezervnog sastava Vojske Srbije su normalna, redovna stvar koja se sprovodi u skladu sa Zakonom o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi", podsec╠üa Krivokapic╠ü.

Ipak, zbunjuje ─Źinjenica da je poziv za vojnu ve┼żbu u isto vreme dobio veliki broj rezervista, posebno na podru─Źju glavnog grada Srbije, odakle je stiglo i najviše pitanja o ve┼żbi. I odgovor na ovo pitanje je jednostavan, ka┼że sagovornik, posle pauze od nekoliko godina, do koje je došlo zbog nedostatka sredstava, intenzivno ve┼żbanje na poligonima se nastavlja.

"Srbija se nalazi u kompleksnom bezbednosnom okru┼żenju, a vojska je kao i do sada garant bezbednosti svih gra─Ĺana. Ovim ve┼żbama unapre─Ĺujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti, razvijamo rezervni sastav koji je, ne daj bo┼że, u slu─Źajevima ratnog ili vanrednog stanja oslonac odbrane i zaštite naše zemlje", isti─Źe Krivokapic╠ü.

Šta brine buduc╠üe rezerviste? Pre svega kako da do─Ĺu do kasarne, s kojim parama i kako da pravdaju odlazak sa posla. Pitaju da li c╠üe ih poslodavac otpustiti i zameniti drugim. Ima i onih koji "kukaju" što "moraju da se popnu na ─Źuku". Krivokapic╠ü objašnjava da se na ve┼żbu odlazi upravo zbog toga da bi se potencijalni vojnici vratili u formu.

"Radi se o ljudima koji i po 10 ili 15 godina nisu obukli uniformu i bili na nekom vojnom poligonu. Njihove fizi─Źke sposobnosti su se znatno promenile u odnosu na period kad su slu┼żili vojni rok. Naše kolege imaju razumevanja. Polako ih uvode u odre─Ĺene faze obuke, obnavljaju im znanja", ka┼że sagovornik.

On dodaje da Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove rezervista. Nezaposlenima 70 odsto od prose─Źne plate, a poslodavcima zaposlenih se refundira pun iznos mese─Źne zarade. I oni koji se ovih dana smatraju srec╠ünicima, jer su vojni rok slu┼żili civilno, mogu da o─Źekuju poziv, otkriva Krivokapic╠ü.

"Kada oni, ali i svi drugi muškarci koji nisu slu┼żili vojni rok sa oru┼żjem, napune 30 godina prevode se u rezervni sastav. Ali njihovu obuku planira i trebalo bi da je realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Sektor za vanredne situacije", ukazuje Krivokapic╠ü.

Dakle, plavu kovertu mogu da o─Źekuju svi koji su slu┼żili vojni rok sa oru┼żjem. Mnogi su zaboravili da su pred odlazak kuc╠üi dobili ratni raspored i tako su se automatski pojavili u rezervni sastav. U slu─Źaju bolesti, ako od njegovog rada zavisi egzistencija porodice ili ako se bavi va┼żnim nau─Źnim radom, rezervista je du┼żan da osam dana ranije opravda odsustvo. Isto va┼żi za sportiste koji se pripremaju za neko me─Ĺunarodno takmi─Źenje.

Ko se ne odazove pozivu, treba da pripremi 50.000 dinara za kaznu, ili da se pripremi za malo du┼że odsustvo, dva meseca u zatvoru.

"Dakle, o─Źekujte poziv za vojnu ve┼żbu, makar jednom u pet godina, iako Srbija nije ugro┼żena. Oni koji bez rata ne mogu da na─Ĺu razlog za odlazak, neka se sete poplava 2014. godine. Vojska ne postoji samo da bi branila zemlju od neprijatelja. U slu─Źaju elementarne nepogode narod o─Źekuje njenu pomoc╠ü".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE