Obrenovac, 21.09.2019

PAPRENE GLOBE ZA KRŠENJE KOMUNALNOG REDA


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 16.10.2017.
Strogi propisi

Foto:Shutterstock,Printscreen
Curenje vode iz klima-uređaja ili saksija sa cvećem na glavu uličnih prolaznika, istresanje mrva kroz prozor, škrabanje po fasadama, pa čak i držanje neuglednih saksija na balkonima zabranjeno je u većini gradova u Srbiji, a onima koji budu uhvaćeni u prekršaju preti kazna od 2.500 do 75.000 dinara.

Mnogi građani nisu svesni koliko su lepljenje oglasa po banderama, saobraćajnim znakovima i prolazima, istresanje tepiha i ćebadi kroz prozor ili bacanje kesa sa đubretom s terase kažnjivi jer su retki oni koji su popili kaznu za takvo kršenje komunalnog reda. Zato je u javnosti nedavno i odjeknula informacija da će Kraljevčani koji budu sušili veš na terasi vidljivoj s ulice odlukom gradskih vlasti biti kažnjavani sa 3.000 dinara.

Čačak najstroži

Sudeći prema kaznama koje propisuju lokalne vlasti, vijorenje veša na balkonima vidljivim s ulice najjeftinije je Beograđanima, koje ovaj prestup košta 2.500 dinara, Nišlije nepropisno sušenje veša košta 6.000, Novosađane 8.000, a Čačane od 5.000 do 25.000 dinara. Kada bi se sprovela anketa među Novosađanima, teško da bi se našao ijedan koji bi znao da se za nepostojanje broja na vratima stana ili kuće u njihovom gradu naplaćuje kazna od 8.000 dinara. Oni retki koji su uhvaćeni da bacaju smeće s balkona i druge zabranjene radnje na tome mogu da zahvale komšijama koji su ih prijavili komunalnoj policiji.

Ovo potvrđuje i Milovan Erić, načelnik Uprave za inspekcijski nadzor u Čačku, koji kaže da što se tiče sušenja veša na terasama, istresanje mrva i ćebadi kroz prozor u stambenim zgradama, komunalna inspekcija uglavnom postupa po prijavi stanara.

Prijave stanara

- S obzirom na to da je veoma teško zateći lice da vrši neku od zabranjenih radnji, u toku 2017. doneto je jedno rešenje kojim je zabranjeno sušenje veša u zajedničkim prostorijama. Jedno lice koje je prijavljeno da trese tepih i baca otpad s terase, a nije zatečeno da vrši zabranjenu radnju, upozoreno je da to ne čini - kaže Erić i dodaje da je u 2016. godine doneto 71 rešenje za uklanjanje plakata i reklamnih panoa s javnih mesta, kao i 65 zbog ne uklanjanja snega i leda.

Što se komunalnih prestupa u Beogradu tiče, građanima su u 2016. i 2017. godine pisane prekršajne prijave za bespravno oglašavanje (104 prijave), pisanje grafita (24 prijave) i zbog curenja vode iz klime (šest prijava).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE