Obrenovac, 31.05.2020

Papirne zdravstvene knjižice ODLAZE U ISTORIJU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.06.2017.
One se od danas više ne mogu overavati, dok je Republički fond za zdravstveno osiguranje još 1. januara 2017. godine prestao da ih izdaje

Foto:V. Lalić / RAS Srbija
Naime, oni koji do decembra nisu predali zahtev za novu čipovanu zdravstvenu karticu, još jednom su imali šansu da overe staru papirnu knjižicu, najduže do šest meseci. Sada je prošao i taj rok, što znači da papirna knjižica više ne može da se overava.

- Oni kojima su pre 1. januara 2017. godine overene stare zdravstvene knjižice, kod lekara mogu da idu na osnovu tih knjižica, dok im ne istekne overa ili dok ne dobiju novu karticu. Nakon isteka overe stare knjižice ili u slučaju gubitka overene stare knjižice, odlazak kod lekara ostvaruje se na osnovu potvrde PZK koju izdaje matična filijala RFZO, pod uslovom da je predat zahtev za zamenu zdravstvene knjižice - objašnjavaju u RFZO.

Kod lekara samo hitni slučajevi

Građani koja nemaju overenu staru zdravstvenu knjižicu, a nisu podnela zahtev za novu karticu, kod lekara mogu da idu samo kao hitni slučajevi. Oni u svakom trenutku mogu podneti zahtev za novu zdravstvenu karticu, a nakon toga i obrazac PZK na osnovu koga ostvaruju pun obim prava iz zdravstvenog osiguranja, napominju u RFZO.

Do sada uručeno je nešto više od pet miliona zdravstvenih kartica, dok više od milion ljudi još nije podiglo svoje kartice.

Kako objašnjavaju u RFZO oko 900 hiljada kartica spremno je za preuzimanje od strane osiguranika u filijalama, odnosno ispostavama Republičkog fonda. U proizvodnji, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, se nalazi oko 500 hiljada zdravstvenih kartica.

- Svi oni koja nisu izvršili zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom to mogu još uvek učiniti, bez ograničenog roka za zamenu, jer će Zavod za izradu novčanica i kovanog novca zdravstvene kartice štampati i za lica koja su karticu izgubila, oštetila, ili su promenili neki od podatka koji se štampa na samoj zdravstvenoj kartici - kažu u RFZO.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE