´╗┐ ┼áTA TREBA DA NAM PI┼áE U PASO┼áU, ─îIJI SMO MI DR┼ŻAVLJANI

Obrenovac, 19.08.2018

┼áTA TREBA DA NAM PI┼áE U PASO┼áU, ─îIJI SMO MI DR┼ŻAVLJANI


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2018.
Lome se jezi─Źka koplja, dr┼żavljanstvo SRPSKO ili REPUBLIKE SRBIJE

Foto:Shutterstock


´╗┐

Iako doneta pre nekoliko meseci, odluka da se u pasošima u rubrici dr┼żavljanstvo "srpsko" zameni sa "Republike Srbije" predmet je polemike.

Odbor za standardizaciju srpskog jezika smatra da odluka ne daje mogu─çnost izbora i da je vrlo loša sa jezi─Źkog i nacionalnog stanovišta. Zaštitnik gra─Ĺana odgovara da je u skladu sa Zakonom o dr┼żavljanstvu.

Gra─Ĺani Republike Srbije imaju dr┼żavljanstvo Republike Srbije. To što piše u prvom ─Źlanu zakona i bukvalno od 1. oktobra mora da piše u pasošu. Izmena je nastala na zahtev Stranke za Sand┼żak.

"Stavljanje prideva 'srpsko' zna─Źi da se stavlja nacionalna odrednica, nacionalno obele┼żje, što nije u skladu ni sa Ustavom ni sa zakonom. Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi podvode se pod odrednicu 'srpsko'", navodi Fevzija Muri─ç iz Stranke za Sand┼żak.

U konkretnom slu─Źaju, pridev nema nacionalnu vrednost, samim tim nikoga ne treba da vre─Ĺa – u nedavnom saopštenju upozorili su iz institucije ─Źiji je zadatak negovanje srpskog jezika. Pozivaju─çi se na re─Źnik objašnjavaju zašto uz dr┼żavljanstvo treba da ide prisvojni pridev, a ne prisvojni genitiv.

"U svim re─Źnicima srpskog jezika, pridev srpski ima dva potpuno ravnopravna zna─Źenja - jedno koje se odnosi na Srbe i koji pripada Srbima i drugo - koji se odnosi na Srbiju. I ako se u pasošu govori o dr┼żavljanstvu, jasno je da se onda govori o onome ko ┼żivi u Srbiji", navodi dr Sreto Tanasi─ç, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Dr┼żavnim organima zameraju to što prethodno nisu konsultovali filološke institucije. Mišljenje su poslali predsedniku, premijerki, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova i zaštitniku gra─Ĺana, po ─Źijoj preporuci je i izmenjena stavka.

"Zakon ne treba da tuma─Źe lingvisti nego pravnici, dok god u zakonu, u ─Źlanu 1 i u ostalim ─Źlanovima koji definiše pojam dr┼żavljanstva ka┼że - da gra─Ĺani Republike Srbije imaju dr┼żavljanstvo Republike Srbije, mi nemamo mogu─çnost druga─Źijeg naziva ili tuma─Źenja", navodi zaštitnik gra─Ĺana Zoran Pašali─ç.

 

Predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika isti─Źe da je zakon i ranije bio isti. "Pa, to je sada be┼żanje. Otkuda do sada da piše dr┼żavljanstvo srpsko, isti je taj zakon bio. Valjda i u Francuskoj piše nekakav zakon, ali piše dr┼żavljanstvo - francusko ili slovena─Źko, hrvatsko", navodi Tanasi─ç.

Ombudsman ponovo vra─ça na Zakon. Dok je na snazi, ka┼że – odluka ostaje.

"Ako postoji inicijativa da se izmeni, pa da se jednog dana ka┼że - da gra─Ĺani

Srbije imaju srpsko dr┼żavljanstvo, onda se to mora uneti u zakonske promene i onda se, naravno, primenjuje takva odredba", navodi Pašali─ç.

Inicijative nema, ali u Odboru su kategori─Źni - sistemskim, višegodišnjim brisanjem prideva srpski gde god bi mogao da asocira na pripadnost Srbima vrši se nasilje nad srpskim jezikom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE