Obrenovac, 20.05.2019

ZABORAVITE NA DOSADAŠNJI NAČIN PLAĆANJA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2018.
Od 1. januara 2020. godine paušalce očekuju značajne promene

Foto:Profimedia/Corbis/Telegraf
Realno je očekivati da će automatizacija paušalnog sistema oporezivanja biti od1. januara 2020, zaključak je poslednjeg okruglog stola, koji su se održavali tokom septembra u okviru "Meseca paušalaca", gde su kroz dijalog do zajedničkog rešenja dolazili državni organi, nevladine organizacije i preduzetnici.

Do kraja nedelje, naime, očekuje se formiranje Radne grupe koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja, dok će se u mesecima nakon toga raditi na modelu reforme i aplikativnom softveru Poreske uprave.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je organizacija koja je inicirala rad na reformi paušalnog oporezivanja u saradnji sa Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša, a predstavnica NALED-a Jelena Bojović kaže da se za tu temu najviše zainteresovala IT zajednica.

Bojović je navela da su paušalci kao najveće probleme u sadašnjem sistemu identifikovali to što započinju delatnost i "žive u neizvesnosti" da li su u sistemu paušalnog oporezivanja ili ne, da im rešenja o porezima i doprinosima kasne mesecima i da zbog kašnjenja tih rešenja gube pravo na zdravstveno i penziono, ali i na dobijanje uverenja o plaćenom porezu.

- Kroz ove dijaloge saznali smo da rešenja ne predstavljaju samo problem za preduzetnike, već i za same poreske inspektore. Ne znam koliko poreskih inspektora radi na ovim rešenjima, ali znamo da godišnje treba obraditi 300.000 rešenja - ukazala je Bojović.

Takođe, dodala je, Poreska uprava ta rešenja utvrđuje na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj zaradi za prethnodnu godinu, a ti podaci, naglašava, stižu tek krajem februara.

- Tako da poreski inspektori fizički pre marta ne mogu da daju rešenje, što znači da već u startu kasne tri meseca, hteli ili ne hteli. Zato treba da pronađemo rešenje koje odgovara svima - konstatovala je Bojović.

Do kraja nedelje biće formirana Radna grupa koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja.

- Predlog članova Radne grupe je otišao u Ministarstvo finansija i za sada postoji načelna saglasnost da se ta grupa formira. Očekujemo da će biti formirana do kraja nedelje i da od oktobra krenemo da radimo na dizajniranju rešenja koji će podrazumevati izmenu uredbe o kriterijumima za paušalno oporezivanje, jer mislimo da je to ključni element za buduću reformu i automatizaciju sistema - rekla je Bojović.

Prema njenim procenama, promena pravnog okvira i automatizacija sistema paušalnog oporezivanja realna je od 1. januara 2020.

- Očekujem da ćemo tada rešenja dobijati na mobilnoj aplikaciji, kao i da ćemo putem mobilnog telefona moći da plaćamo poreske obaveze - optimistična je Bojović.

Predstavnik Poreske uprave Danijela Jakovljević izrazila je nadu da će izrada takvog aplikativnog softvera ukloniti probleme sa kojima se trenutno suočavaju paušalci, ali i poreski inspektori.

- Svi oni koji planiraju da registruju svoju samostalnu radnju moći će ubacivanjem određenih elemenata u taj softver da dobiju iznose nekih svojih budućih troškova. Oni će, na taj način, pre nego što počnu da obavljaju delatnost znati svoje troškove i moći će da odluče da li će registrovati delatnost ili ne - objasnila je Jakovljević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE