´╗┐ JURE BOLOVANJE PREKO VEZE

Obrenovac, 19.08.2018

JURE BOLOVANJE PREKO VEZE


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 06.08.2018.
Mnogi radnici u Srbiji ne znaju da imaju pravo na ovo!

Foto:Profimedia


´╗┐

Kad beba napuni 11 meseci, zaposlene majke se vra─çaju na posao. Da bi mališanima pru┼żile što više pa┼żnje i ljubavi odlaze na odmor, bolovanje a ve─çi broj njih ne zna da ima pravo na nepla─çeno odsustvo dok im dete ne napuni tri godine. Pored njih to mogu da urade i o─Źevi. Period bez naknade zarade zapravo mogu da koriste svi zaposleni, a postoje situacije kad je poslodavac du┼żan da ovaj zahtev odobri, poput odlaska u zatvor.

Svaki zaposleni od poslodavca mo┼że da tra┼żi pla─çeno odsustvo. Ne mora da ima razlog niti da ispunjava bilo koje uslove.

Me─Ĺutim, prema Zakonu o radu, postoje situacije kad oni na to imaju pravo, kad je poslodavac du┼żan da im omogu─çi da iskoriste period bez naknade zarade, kao i one kad poslodavac mo┼że da odbije njihov zahtev.

Dok dete ne napuni tri godine, majka ili otac imaju pravo na nepla─çeno odsustvo. U njihovom slu─Źaju period bez naknade zarade traje dve godine. Ovo pravo mogu da koriste i hranitelji i usvojitelji.

- Tokom tog vremena zaposlenom miruju prava i obaveze iz radnog odnosa, ako za pojedina prava zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu nije druga─Źije odre─Ĺeno - objasnili su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, bora─Źka i socijalna pitanja.

Postoje posebne situacije kad ljudi ne mogu da obavljaju svoje poslove. Tad poslodavac mora da im odobri mirovanje radnog odnosa. Period odsustvovanja ne mo┼że da traje du┼że od godinu dana.

- U slu─Źajevima utvr─Ĺenim ─Źlanom 79. Zakona o radu poslodavac je du┼żan da zaposlenom odobri zahtev za period bez naknade - naveli su iz ministarstva.

U pojedinim slu─Źajevima isto pravo mo┼że da tra┼żi i bra─Źni partner dok je njegov ┼żivotni saputnik na nepla─çenom odsustvu.

Kad zaposleni podnese zahtev za mirovanje radnog odnosa, poslodavac je du┼żan da ga prihvati ukoliko se radi o:

- odlasku na odslu┼żenje, odnosno doslu┼żenje vojnog roka

- upu─çivanju na rad u inostranstvo od strane poslodavca ili u okviru me─Ĺunarodno-tehni─Źke ili prosvetno-kulturne saradnje, u diplomatska, konzularna i druga predstavništva

- privremenom upu─çivanju na rad kod drugog poslodavca

- izboru, odnosno imenovanju na funkciju u dr┼żavnom organu, sindikatu, politi─Źkoj organizaciji ili drugu javnu funkciju ─Źije vršenje zahteva da privremeno prestane da radi kod poslodavca

- izdr┼żavanju kazne zatvora, odnosno izre─Źene mere bezbednosti, vaspitne ili zaštitne mere, u trajanju do šest meseci

Kad mu┼ż ode u vojsku i ┼żena ima pravo da uzme nepla─çeno odsustvo. Tako─Ĺe, ako jedan bra─Źni partner ode u inostransvo drugi mo┼że da tra┼żi mirovanje radnog sta┼ża i poslodavac je du┼żan da mu to odobri.

Ostali slu─Źajevi

Zaposleni u svakoj situaciji mo┼że da tra┼żi da nepla─çeno odsustvuje sa posla. Ukoliko razlog ne pripada nijednoj od prethodno navedenih grupa, poslodavac je taj koji odlu─Źuje da li ─çe radniku iza─çi u susret ili ne.

- Zakon o radu daje mogu─çnost poslodavcu da odobri ili odbije zahtev zaposlenog za koriš─çenje nepla─çenog odsustva. Pri tome Zakon ne odre─Ĺuje uslove, kriterijume i rokove za odobrenje nepla─çenog odsustva, niti upu─çuje da se ova pitanja ure─Ĺuju opštim aktom kao što je kolektivni odgovor ili pravilnik o radu - ka┼żu u Ministarstvu.

Za vreme nepla─çenog odsustva zaposlenom poslodavac ne mo┼że da da otkaz.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE