Obrenovac, 14.11.2019

Slavimo Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2017.
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice

Foto:Wikipedia


´╗┐

To je hriš─çanski crkveni praznik kada crkva proslavlja Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hriš─çanskoga roda. Konkretan doga─Ĺaj koji se toga dana spominje i praznuje desio se prema hriš─çanskom verovanju 1. oktobra 911. godine u vreme cara Lava Mudroga (ili Filosofa).

Slu┼żeno je sveno─çno bdenje u Bogorodi─Źinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda. U pozadini crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim u─Źenikom Epifanijem. Prema hriš─çanskom vjerovanju, u ─Źetvrti sat no─çi pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom ode─çom pokriva narod.

Bila je obu─Źena u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okru┼żena apostolima, svetiteljima, mu─Źenicima i devicama. Sveti Andrej vide─çi to javljanje pokazao je rukom Epifaniju bla┼żenom, i upitao ga: Vidiš li, brate, Caricu i gospo─Ĺu nad svim, kako se moli za sav svet? Odgovori Epifanije: Vidim, o─Źe, i u┼żasavam se!

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hriš─çana, koja svojim molitvama umilostivljuej Boga prema grešnima. Poznata je po pomo─çi pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokriva─Ź) koji je ona razastrla nad Hriš─çanima – u vi─Ĺenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov u─Źenik.

Zbog tog doga─Ĺaja uvedeno je praznovanje, da podse─ça na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vernici molitveno tra┼że.

vaj praznik je slava manastira Pe─çke Patrijaršije. Ina─Źe, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodi─Źin pokrov i ┼Żenski praznik.

Narodni obi─Źaji i verovanja

U Popovom polju mnoge ┼żene poste pred Pokrovice kako bi se pri─Źestile na sam dan praznika. Slave ga ┼żene da bi lakše ra─Ĺale i podizale decu. Oni koji nemaju dece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju decu.

Njena ode┼żda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Ovaj praznik se ─Źesto naziva i Pokrovice i smatra se da je ┼żenski praznik,

Posebno posve─çen porodiljama i majkama. Zbog toga bi sve pripadnice lepšeg pola trebalo da budu posebno pa┼żljive i da ne rade nikakve teške fizi─Źke poslove.

U Srbiji je obi─Źaj da ┼żene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka devojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnela i odgajala decu u zdravlju i sre─çi.

Bdenje u manastiru ─Éunis gde se ukazala Bogorodica

Svake godine u manastiru ─Éunis vernici se okupe na bdenju kako bi se podsetili na ukazanje Bogorodice u ovoj svetinji po─Źetkom 20. veka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE