Obrenovac, 10.04.2020

PODRŠKA KADA JE NAJPOTREBNIJE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.02.2019.
Bolji uslovi lečenja za obolele od retkih bolesti

Foto:Shutterstock
Bolnice u Nemačkoj angažovaće se više na lečenju dece iz Srbije koja boluju od retkih bolesti, dogovoreno je na zajedničkom sastanku u Berlinu ministara zdravlja Nemačke i Srbije Jensa Špana i Zlatibora Lončara.

- U oblasti retkih bolesti dobićemo svu podršku ministra Špana. Dogovoreno je da će organizovati sastanak sa svim bolnicama koje se bave lečenjem retkim bolestima i koje imaju najbolje rezultate kako bi se deci iz Srbije u najkraćem roku obezbedilo lečenje i neophodna terapija - rekao je ministar Lončar nakon sastanka.

Nemački ministar zdravlja obećao je podršku Srbiji na evropskom putu, da će se dodatno angažovati i dodatno pomoći Srbiji na tom putu. "Obećao je da će pomoći Srbiji da ostvari ono čemu teži, a to su evropske vrednosti, jedan sređen sistem, jedan bolji sistem", rekao je Lončar i dodao da je ministar Špan prihvatio da posetu Srbiji i da će ta poseta biti ove godine.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 450.000 pacijenata obolelih od retkih bolesti. To je procena Evropske komisije jer u Srbiji još uvek ne postoji registar retkih bolesti. Ove godine za lečenje retkih bolesti iz budžeta je izdvojeno dve milijarde dinara.

Prošle godine iz budžeta je izdvojeno 1,5 milijardi danara i još 500 miliona iz tekuće budžetske rezerve. Tim sredstvima lečeno je 198 pacijenata. Osnovan je i budžetski fond za lečenje pacijenata iz Srbije u inostranstvu i do sada je za lečenje i kontrolne preglede u zdravstvenim ustanovama u inostranstvu odobreno 149 zahteva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE